Una sopa massa calenta sobre la taula, un cafè acabat de fer que es tomba, una olla de brou accidentalment a l’abast dels més petits… malgrat que vigilem, el risc que els petits pateixin cremades existeix. El post d’avui pretén deixar clar què hem de fer i què no davant aquest accident domèstic.
Les cremades poden ser tèrmiques, elèctriques, químiques o per radiació. Les tèrmiques són les més freqüents en nens, i suposen el 85% dels casos. Aquestes poden ser degudes a sòlids o líquids: les causades per sòlids solen ser més profundes però menys extenses; les causades per líquids o escaldades (les més habituals, el 65%), produeixen cremades més extenses i habitualment menys profundes.
La gravetat de les cremades ve determinada per la seva extensió i profunditat, classificant-les en 3 graus, essent el grau 1 el de menor gravetat i el grau 3 el de major. La urgència i el tipus de tractament són diferents segons aquesta classificació.
Avui parlarem de les cremades tèrmiques causades per líquids, anomenades escaldadures. Són el tipus de cremada més freqüent en l’edat pediàtrica i la majoria dels casos es donen en nens menors de 5 anys.
Què hem de fer si al nostre fill o filla li cau a sobre una olla de brou o algun altre líquid a alta temperatura?
- DEMANAR AJUDA, RETIRAR ROBA I COMPLEMENTS
El primer que hem de fer és mantenir la calma i, en cas d’accident greu, si tenim algú a prop, demanar ajuda. Es retirarà la roba cremada i els complements, si en porta. Si la roba està molt adherida a la pell és millor deixar-la estar i que se n’encarreguin els professionals sanitaris.
- REFREDAR
S’ha de refredar la zona cremada el més aviat possible amb aigua freda (per exemple de l’aixeta), durant 5-10 minuts màxim per evitar la maceració de la pell. La temperatura de l’aigua ha de ser superior a 8ºC, mai inferior – ni tampoc fer ús de gel! -, ja que es pot produir hipotèrmia i empitjorar la situació. En infants petits amb cremades molt extenses cal vigilar amb molta cura per la possibilitat d’hipotèrmia al refredar la cremada.
- REVISAR LA CREMADA
Posteriorment cal revisar la cremada: si és petita i superficial i únicament veiem pell envermellida, s’haurà d’aplicar crema hidratant i vigilància de la ferida amb el seu pediatre. Recordeu sempre tractar el dolor administrant els coneguts ibuprofè o paracetamol. En canvi, si la cremada traspúa líquid, caldrà cobrir-la amb una gasa estèril o bé una tovallola neta, sense estrènyer-la per evitar adheriment a la pell, i acudir immediatament al servei d’urgències de pediatria de l’ambulatori o de l’hospital. En qualsevol cas, haurem de recordar si el petit o petita està vacunat del tètanus i el número de dosis, ja que aquesta informació ajudarà els pediatres en la decisió de part del tractament.
Què NO hem de fer quan un nen o nena s’escalda?
- No aplicar MAI remeis casolans (dentífric, mantega, etc) o gel.
- NO retirar la pell morta ni TAMPOC trencar les butllofes, si és necessari ja es farà a urgències
- No desenganxar MAI la roba de la pell si està adherida
Quan cal consultar un servei d’urgències de pediatria? Sempre davant d’una cremada extensa o que vagi més enllà de l’envermelliment cutani, cal acudir a urgències. Especialment si observem:
- CREIXEMENT de la cremada que en un principi era petita, amb major envermelliment i inflamació
- EXSUDACIÓ de la cremada (traspúa líquid)
- CREMADA PROFUNDA de 3r grau, les quals no fan mal; cremades amb butllofes grans; si és extensa o si afecta a MANS, COLL, ARTICULACIONS, GENITALS o PLANTA DEL PEU
- Si teniu DUBTES, sempre trucar al 061, si es una cremada greu millor trucar al 112