Com probablement ja saps, ser vegetarià implica no menjar carn, peix, marisc ni els seu derivats. Si s’ingereixen làctics i/o ous parlarem de ovo/lactovegetarià. En cas que no es consumeixi cap producte d’origen animal, parlarem de veganisme.
Potser estàs consultant aquest post perquè tu ets vegetarià o vegà i vols que el teu fill segueixi aquest tipus d’alimentació o bé perquè el teu fill, per iniciativa pròpia, ho ha decidit. En aquest últim cas has de saber que les seves raons poden ser diverses. Habitualment ètiques o ecològiques o per salut i totes elles respectables. Alerta! En alguns casos, especialment en adolescents, es pot utilitzar aquest tipus de dieta amb un objectiu restrictiu i de pèrdua de pes, podria ser l’inici d’un trastorn de la conducta alimentària.
Una de les preguntes que més t’hauràs plantejat és si és sa ser vegetarià o vegà. Doncs bé, l’Acadèmia Americana de Nutrició i Dietètica considera que si la dieta està correctament planificada no hi ha cap risc per a la salut en cap de les etapes de la vida. En diferents estudis s’ha demostrat que no hi ha diferències en el creixement dels nens ni un risc de dèficits nutricionals. A més, alguns estudis assenyalen que donat que hi ha un major consum de fibra i vitamina A-C-E i un menor consum de grasses saturades són més saludables ja que ofereixen un millor estat antioxidant.
I què entenem per una alimentació correctament planificada?
Com qualsevol dieta i seguint el model del plat de Harvard, la composició hauria de ser un 50% fruites i verdures, un 25% cereals (millor si són integrals) i un 25% proteïnes saludables, podent complementar-se amb fonts de greix saludables com l’oli d’oliva verge extra, les olives o l’alvocat. Com a beguda sempre s’ha de prioritzar l’aigua. Com veieu, els nens necessiten el mateix siguin vegetarians o no, el que canvia és el tipus d’aliment del que treuen els nutrients. La principal diferència és d’on s’obtenen les proteïnes, ja que en la dieta omnívora, la proteïna habitualment prové dels animals, en canvi, en la dels vegetarians i vegans l’obtindran dels llegums, la soja i els seus derivats, els fruits secs, les llavors i els pseudocereals com la quinoa. En el cas dels nens ovo/lactovegetarians també dels ous, formatge, iogurt o la llet.
Si bé és cert que hi ha una vitamina, la vitamina B12, que únicament la ingerim si prenem productes d’origen animal en quantitat suficient, és a dir, una dieta omnívora, i per tant les persones que segueixen aquest tipus de dieta vegetariana o vegana necessitaran aportar-la en forma de suplement.
Què és això de la vitamina B12?
Doncs ho veurem en el proper post juntament amb alguns altres detalls d’aquest tipus d’alimentació!!