Quan ja portem 10 mesos de pandèmia per la malaltia del COV-19, amb milers de morts al món, sorgeix una mica de claror i esperança amb la vacunació del COV-19.
I amb ella, sorgeixen noves preguntes, reptes i dilemes ètics: Com es distribuiran les vacunes? Cal prioritzar la seva administració? Quins han de ser i en funció de què els criteris per prioritzar i/o racionar les vacunes si no n’hi ha a per tothom? En funció de què? Grups de risc? Persones socialment més vulnerables, personal sanitari…
Les societats científiques com el COMB, a traves d’un grup de treball d’experts, ha fet una revisió exhaustiva del tema i ha explicitat unes recomanacions o consideracions ètiques en una infografia on explicita una gradació de prioritats per a la vacunació i que és la següent:
- Personal sanitari en contacte amb pacients de primera línia
- Persones de 80 anys o més i majors institucionalitzats
- Persones adultes amb edats compreses entre 65-79 anys
- Persones amb comorbiditats
- Persones institucionalitzades i amb risc d’exclusió social
- Personal essencial
- Majors de 55 anys
- Vacunació universal per a tothom
Aquests criteris són una ajuda per prioritzar la distribució, però després cada hospital, centre de salut, residència, etc. han d’aplicar els seus criteris distributius segons criteris ètics organitzacionals.
Un tema és la priorització, on uns col·lectius es prioritzen abans que altres o bé pel risc o bé pel valor social que aporten per fer front a la pandèmia i un altre tema amb el que ara malauradament ens estem trobant és amb la racionalització, al no disposar de vacunes per a tots.
Sigui quin sigui el motiu de prioritzar i/o racionalitzar, és necessari que la societat i població estigui informada de quins són les criteris que es fan servir de forma transparent per prendre decisions i poder entendre la fonamentació d’aquestes decisions.
En ètica és fonamental, per resoldre conflictes, cercar el curs entremig en el sentit que moltes vegades hi ha alternatives fora dels extrems que ajuden a prendre decisions més justes i ètiques.
I hem de recordar que a nivell ètic en situació de pandèmia, preval la justícia distributiva (o bé comú) per sobre del bé individual. Potser haurem d’esperar la segona dosi del vaccí en pro de que es vacunin aquells col·lectius amb més risc d’emmalaltir i de morir, per solidaritat i sortir finalment de la pandèmia.
Si hem après alguna cosa d’aquesta pandèmia, és que prendre decisions individuals sense pensar globalment, no ens porta enlloc.
Olga Rubio
Presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Althaia