Ja hem superat un mes de confinament: un mes de famílies tancades a casa, de ruptura de rutines, d’un exercici d’adaptació contínua que potser mai hauríem imaginat… Bombardeig de notícies amb milions de dades, residències d’avis, cures intensives, mascaretes, EPIs… però, què ha passat a Pediatria?
Després d’un intens xoc inicial, en què hem vist l’enèrgica resposta de l’hospital enfront de la pandèmia, hem adaptat la realitat del nostre servei i us voliem fer cinc cèntims de què ha suposat i com s’està vivint en el nostre àmbit.
- Ara ja podem dir amb seguretat que els nens s’infecten menys i, en un elevat percentatge, no desenvolupen símptomes o són lleus. Ens basem en estudis d’incidència i en l’experiència pròpia: en tot aquest període hem fet múltiples tests en nens, però hem obtingut un únic diagnòstic de Covid-19 en un nadó de pocs dies amb febreta, que es va resoldre sola i que des del punt de vista clínic no ens va amoïnar en cap moment.
- Els darrers dies ha cridat l’atenció un augment de nens grans/adolescents amb lesions a mans i peus que recorden als panellons, que es creu que podria tenir relació amb la infecció. En nens que hem ingressat amb clínica que podria correspondre a coronavirus (febre, pneumonia, dificultat respiratòria) hem fet la prova i hem aplicat les mesures d’aïllament fins que n’hem tingut resultats. Sabeu que en adults aquest aïllament implica denegar la presència d’acompanyants, però en el cas de pediatria mai hi ha hagut cap pacient sol.
- Malgrat els infants no pateixen la malaltia com la gent gran, recordar-vos que la poden transmetre. És per això que els hem de tenir quietons a casa fins a nova ordre.
- Gràcies a la col·laboració de tots vosaltres, la potent reestructuració de l’atenció primària i el suport telefònic, visitem pocs pacients a les urgències hospitalàries. És el reflex que tots hem entès molt bé que a l’hospital el coronavirus es respira en l’ambient, tenim una elevadíssima concentració d’adults malalts i, per tant, resulta poc segur consultar per problemes banals. De tota manera, estem preparats per atendre qualsevol emergència pediàtrica i tots aquells pacients que es derivin per estudi o ingrés des de l’atenció primària.
- La pandèmia ens ha fet moure en un altre bloc d’urgències: ja no visitem al Bloc B, el taronja, ple de barrufets, sinó que estem ubicats al Bloc A, on habitualment s’atén a adults no crítics. La demanda de llits i recursos per a malalts de Covid-19 ens ha portat aquí. Com dèiem la reestructuració de l’hospital davant l’epidèmia ha estat molt necessària.
- L’activitat de consultes externes s’ha reestructurat i es fa de forma no presencial. Es fa tota la feina que es pot per telèfon, s’han ajornat visites no urgents i s’està intentant donar la millor resposta i atenció en la situació de confinament.
- La vida no s’atura i van naixent petitons i petitones a les nostres sales de parts. L’atenció maternoinfantil d’Althaia s’ha unificat i es realitza tota a Sant Joan de Déu. Dies enrere van sorgir falsos rumors sobre l’acompanyament de les parteres, però en realitat la mare pot estar acompanyada en el procés del part per la persona que decideixi seguint les mesures de seguretat indicades pels professionals de la sala de parts. El que canvia, com a tot l’hospital, és que no es poden rebre visites i que la cafeteria està tancada, pel que cal preveure com aconseguir provisions pel pare.
- S’intenta en la mesura que es pot donar alta a domicili a les 24h del naixement del nadó, si això no compromet la seva seguretat ni la de la mare. La unitat de neonatologia, és a dir, la zona d’incubadores, està preparada i en ple rendiment com sempre per al que calgui.
- Els pediatres fem altres tasques i estem intentant donar tant suport com podem als serveis d’adults. A dia d’avui sis pediatres estan visitant pacients Covid-19 (gràcies!!!!!) i la resta fan trucades a les famílies.
No podem acabar el post sense un missatge d’agraïment als nens i nenes que ens estan donant un exemple d’adaptació, a les famílies que fan esforços ingents per mantenir la nova normalitat i a la població general que globalment està col·laborant tant bé amb la reestructuració del sistema sanitari.
Recordeu-vos de recordar als petits que això algun dia s’acabarà, que tornarem a la normalitat i que algun dia el pediatre els tornarà a mirar les orelles!!!!!!