A finals d’octubre es va celebrar el X seminari de bioètica a Althaia sota el títol “Ètica a les organitzacions sanitàries”.
Montserrat Esquerda, directora de l’Institut Borja de Bioètica, ens anticipava el marc situacional sanitari on estem actualment: “paraules com acceleració, complexitat, incertesa…” tot reivindicant la pausa reflexiva, posar el focus en allò que és important… cuidar les persones (tan persones malaltes com els professionals), la humanització 3.0 (conèixer en més profunditat la persona malalta, els seus valors, preferències…) i el concepte High tought – hight tech, és a dir, empatitzar amb allò que és important per a les persones.
Les organitzacions sanitàries són complexes i hi treballen molts actors diferents. És bàsic alinear interessos dels diferents actors, però sota una direcció i lideratge que prioritzi allò que és important, tenint sempre de referència l’ètica i la responsabilitat en la presa de decisions.
A Althaia s’acaba de constituir el Comitè d’Ètica Organitzacional (CEO) amb voluntat de ser un espai de reflexió per prendre decisions, fer assessorament ètic i un seguiment i implantació del codi ètic institucional, que vol ser un manifest viscut i sentit de la cultura organitzativa.
Al seminari es van presentar experiències que ja s’estan duent a terme a Althaia, com són el programa Libera Care en l’àmbit de la salut mental que s’alinea amb una atenció humanitzada i de valor i cura per a les persones … també es va presentar la humanització dels espais hospitalaris com a eina per millorar la calidesa de les instal·lacions i la satisfacció de les persones ateses. Igualment, vam conèixer el projecte d’atenció segones víctimes que té per objectiu fer acompanyament i tenir cura dels professionals afectats per un esdeveniment advers succeït amb una persona malalta.
Tots aquests projectes i iniciatives tenen un rerefons ètic, un desig de determinació ètica. Volem ser una institució amb marca pròpia coneguda al territori i referent per la seva dimensió ètica, en el lideratge, en la presa de decisions, en la transparència i en la cultura institucional.
Excel.lència (qualitat assistencial), professionalitat i ètica són elements imprescindibles en la medicina actual.
Ens queda molt camí per fer, per construir, per aprendre… però entre tots, amb professionalisme, responsabilitat i compromís, assolirem les fites que ens proposem.
Incorporar el debat ètic de forma transversal a tots els temes de l’organització és el gran repte del futur immediat.