Les Lesions per Pressió (LPP) també anomenades UPP, segueixen essent un problema greu i un gran repte per als professionals, sobretot per infermeria, que és el col·lectiu més implicat en el maneig, la prevenció i la cura de les LPP.
En els darrers 10 anys hem avançat en el coneixement dels mecanismes causants d’aquest tipus d’úlceres, la pressió, la cisalla, la fricció i la humitat. També la comunitat científica que es dedica al seu estudi, ens ha proporcionat noves fórmules i eines per a la prevenció i el diagnòstic. Per últim la indústria de materials de cura ha evolucionat i s’ha renovat aplicant nous principis i creant nous materials que ens permeten intervencions i cures més encertades i efectives.
Però per contra, en els estudis de prevalença en l’àmbit nacional que es realitzen cada 4 anys no s’observa una disminució del nombre de lesions ni de pacients que les pateixen, en cap dels sectors sanitaris.
Per tant, està clar que ens hem de centrar en LA PREVENCIÓ, i aprofitem la Jornada Mundial per a fer una reflexió col·lectiva al respecte.
És adient recordar que diversos treballs d’investigació científica corroboren i incideixen en que almenys el 95% d’aquestes lesions són evitables (2 estudis recents han apujat el percentatge fins al 98 i 99% respectivament).
L’octubre de 2011 va veure la llum el document anomenat “Declaración de Rio de Janeiro sobre Prevención de Úlceras Por Presión, como Derecho Universal”.
En el document, es recorda la gravetat del problema, les conseqüències per a les persones que les pateixen, però també els seus costos pels sistemes de salut. Incideix en què el 95% són evitables. Considera que és un problema mundial i interpel·la als diferents països i institucions polítiques a apostar per polítiques de sanitat resolutives i també reflexiona sobre la necessitat d’invertir en materials però sobretot, en què el personal assistencial i els cuidadors informals rebin formació específica en prevenció de LPP.
Per últim, remarca que seria del tot oportú dotar les institucions de salut d’una unitat de ferides i professionals especialitats: les infermeres referents o consultores i infermeres de pràctica avançada (IPA), que tenen la formació i l’expertesa necessària per a liderar les atencions a les persones que pateixen o estan en risc de patir aquestes lesions.
I quina és la clau de la PREVENCIÓ?
- Ser conscient del problema
- Com a infermera, considerar que el nostre paper és rellevant
- L’ús sistemàtic d’una escala de risc (BRADEN) que és un instrument per mesurar el risc dels pacients a desenvolupar LPP
- Identificar les barreres per aplicar les mesures de prevenció
- Recursos adequats materials i humans
- Col·laboració interprofessional
- Programes formatius per a professionals
- Divulgació de les mesures bàsiques a cuidador@s informals amb programes de formació específics per a ells
És un problema de recursos? És una qüestió d’actituds?
És necessari un abordatge integrat i integral que doni resposta al problema, amb polítiques de sanitat compromeses, amb protocols que s’apliquin, amb registres adequats que es complimentin, amb dotacions de materials i recursos adequats.
I també per part nostra, de tots els professionals assistencials, una actitud d’implicació i de compromís total. Cadascú de nosaltres pot aportar el seu granet de sorra per tal que no es consideri un problema menor i fer que les xifres per fi disminueixin.
Bona Jornada!!!
Ascen Navarro
Infermera gestora de casos de cirurgia vascular i infermera consultora de ferides a Althaia