Perquè s’utilitzen els anticoagulants antivitamina K:
Els anticoagulants orals antagonistes de la vit K (AVK) són fàrmacs que s’utilitzen per retardar el temps de coagulació de la sang evitant que es formin coàguls. Aquests fàrmacs són: Acenocumarol (Sintrom©) i Warfarina (Aldocumar©). Tots dos tenen presentacions en diferents mil·ligrams. Per seguretat clínica l’efecte dels anticoagulants s’ha de mantenir estable. Això significa que el medicament és més segur i beneficiós si es fa un seguiment acurat.
Les principals indicacions per prendre anticoagulants són:
• Valvulopaties o pròtesis valvulars mecàniques
• Fibril·lació auricular
• Malaltia trombòtica endovenosa (MTV): trombosi venosa i embòlia pulmonar
• Trombofílies
• Infart de miocardi o insuficiències cardíaques severes
Buscant l’equilibri per una òptima anticoagulació amb els controls del nivell d’anticoagulació (INR)
Per fer un tractament segur, cal fer un control i seguiment. Cal fer el control del temps de protrombina, expressat com INR (Internacional Ràtio Normalitzada). L’INR és la formula més comú per mesurar la coagulació de la sang, el seu valor ens indica el temps que tarda la sang a coagular. Per conèixer l’INR fem una punció al dit, obtenim una petita gota de sang que col·loquem en una tira reactiva a l’aparell anomenat coagulòmetre. Així podem saber el temps que tarda la sang en coagular. Si el resultat que surt és 2 vol dir que la sang tarda 2 vegades més del temps normal a fer el coàgul.
Depenent del resultat, la pauta de tractament es modificarà o no. Si el resultat es dins el rang terapèutic indicat caldrà mantenir la mateixa dosi de tractament. Si el resultat està per sota del rang, s’haurà d’augmentar la dosis, i si està per sobre del rang s’haurà de baixar la dosis. Aquests controls d’INR es poden fer al centre de salut o bé a domicili. En aquest últim cas diem que el pacient fa “autocontrol”. En un període màxim de 3 mesos a través d’una formació especifica el pacient aprèn a fer-se l’auto-punció, dosificar-se i fer els controls a domicili, sempre amb el suport d’una infermera des d’una consulta on-line.
Com fer una bona adherència al tractament:
És important prendre la pastilla sempre a la mateixa hora. La millor hora és a la tarda, una hora aproximadament abans de sopar, o bé dues hores després de sopar. Si un dia s’oblida de prendre la dosi a l’hora acostumada es pot prendre abans d’anar a dormir.
Per seguir bé la dosi, s’entrega al pacient un full en el que surt un calendari amb la dosi que s’haurà de prendre cada dia i el dia del pròxim control.
Quines són les precaucions especials:
• Intervencions quirúrgiques, proves exploratòries i tractament amb infiltracions: abans d’una intervenció quirúrgica o infiltració o prova exploratòria s’haurà d’avisar al metge que ho sol·licita. Es recomana anar al centre de control, mínim una setmana abans de la intervenció perquè es pugui retirar la medicació anticoagulant i adaptar el tractament.
• Extraccions dentals: si només és una una neteja o extracció d’una peça, no cal retirar l’anticoagulant. Dos o tres dies previs a l’extracció cal verificar que l’INR estigui correcte. Els pacients amb vàlvules metàl·liques cal avisar al dentista perquè prescrigui antibiòtic per reduir el risc d’infecció de les vàlvules.
• Injeccions: es poden posar injeccions subcutànies (insulines , vacunes) i fer anàlisis. Però s’haurà d’evitar les injeccions intramusculars ja que es poden produir hematomes importants.
• Embaràs: les dones en edat fèrtil cal consultar amb l’hematòleg per valorar el tractament prèviament a l’embaràs. Si la menstruació es retarda més d’una setmana i hi ha la possibilitat d’embaràs s’ha de fer el més aviat possible una prova d’embaràs. Si és positiva, s’haurà de comunicar al metge o infermera que us fan el control perquè el tractament haurà de canviar.
Quan cal avisar a la infermera que us fa el control?
• Canvis en l’estat de salut: una infecció, febre, vòmits, diarrees,… poden afectar al nivell INR.
• Oblit de dosi o dosis incorrectes: cal anar amb cura i seguir bé el calendari de dosificació. Si algun dia no es segueix el calendari per algun motiu, cal avisar.
• Altres medicacions: si es prescriuen noves medicacions o bé es canvia la dosi d’algun medicament.
Complicacions
Les complicacions són poc freqüents i en moltes ocasions es deriven d’altres problemes de salut. Perquè aquestes complicacions puguin afectar el mínim la vostra salut cal que segueixi els següents consells:
• Petites hemorràgies: sagnat lleu per les genives, nas, aparició de blaus a la pell sense donar cap cop, cal comunicar-ho en el pròxim control.
• Deposicions negres: les deposicions intensament negres (com quitrà) aneu al servei d’urgències de l’hospital perquè es pot tractar d’una hemorràgia digestiva. Davant la presència de sang en femta també cal anar al servei d’urgències. Es valora el nivell d’INR i es posarà el tractament més adequat.
• Traumatisme, ferida important o hemorràgia espontània: anar al servei d’urgències de l’hospital.
• ICTUS: Esteu alerta davant d’aquest símptomes: un mal de cap molt intens, dificultat per parlar, trastorn de la visió, desviació de la boca, pèrdua de força o formigueig als braços o cames, aneu immediatament a urgències
Alba Vall
Infermera clínica hemostàsia i hemovigilància