Quina alimentació seria recomanable:
És convenient mantenir una dieta equilibrada.
1. Cal regular la ingesta de vitamina K en la seva dieta, doncs pot interferir en l’eficàcia del seu tractament. La major part de la vitamina K procedeix d’aliments d’origen vegetal, especialment hortalisses o verdures de color verd fosc (espinacs, bròquil, enciam, col, espàrrecs, bledes… ). Les verdures i hortalisses no estan prohibides, sinó que el seu consum ha de ser controlat. Es recomana almenys prendre una ració de hortalisses i una de verdures diàriament. El més important és que la freqüència de la ingesta i la mida de la ració sigui sempre regular.
2. Eviteu realitzar modificacions dràstiques en la vostra dieta, disminuint o augmentant la ingesta diària d’aliments amb alt contingut en vitamina K, com fer dietes per aprimar. Si teniu un hort, eviteu augmentar el consum, la quantitat i la repetició de la mateixa verdura molt dies seguits.
3. Cereals (pa, patata, pasta o arròs ): si són integrals molt millor. Es recomana unes 3 -4 racions al dia. Una ració equivaldria a una llesca de pa o mitja tassa d’arròs o pasta. La quantitat pot variar en funció de l’edat i activitat física que es realitza. Cal comentar-ho amb la vostra infermera.
4. La fruita ha de ser regular de 2 a 3 racions diàriament. Consumir una quantitat moderada, si teniu diabetis. Aneu alerta amb el tipus de fruita i la mida de la ració doncs algunes fruites tenen un alt contingut de sucre.
5. Els làctics es recomanen de 2 a 3 racions al dia. Un exemple de ració seria una tassa de llet o un iogurt preferentment descremat.
6. Els greixos i olis: màxim unes 2-3 porcions al dia. Cada porció equival a una cullerada. Preferentment en forma d’oli d’oliva.
7. Els llegums i fruits secs: 4-5 racions a la setmana. Cada ració podria equivaldre a mig plat de llegums cuits o un grapat de fruits secs.
8. Les carns i peixos: a tot estirar 6 racions a la setmana. Preferentment les carns han de ser magres. Reduir el consum de carn vermella màxim 1-2 cops a la setmana. Es recomana almenys dues racions de peix blau a la setmana.
9. Ous, es poden consumir de 2 a 3 a la setmana.
10. Evitar consum d’aliments amb molt contingut de greix, sucre i sal. Eviteu el consum de fregits i arrebossats. Utilitzeu sempre que es pugui tècniques de cocció senzilles: la cocció al vapor, bullits, forn, planxa. Eviteu el consum d’aliments ultra processats o precuinats. Preferentment utilitzeu oli d’oliva verge, tant per cuinar com per condimentar.
11. Mantenir un equilibri en la ració de tots els aliments, no feu àpats molt abundants.
12. És important mantenir una rutina els horaris dels àpats. No s’aconsella només fer dos àpats al dia. És preferible fer 4 -5 àpats de menys quantitat
13. Tingui especial alerta en prendre suplements de vitamines, productes naturals o d’herboristeria. Sempre comentar-ho amb la infermera.
14. Si teniu problemes digestius persistents que us afecten per poder menjar normalment, ho haureu d’informar a la infermera.
Hàbits saludables que poden ajudar a seguir el tractament de forma segura:
• Evitar l’automedicació. Sempre consulteu amb el metge abans de prendre una medicació. No preneu Aspirina© pel vostre compte.
• La ingesta d’alcohol no és recomanable. Però si teniu costum de consumir-ne, cal fer-ho amb molta moderació, comentar els vostres hàbits al metge o a la infermera per tal que us puguin ajudar en el control. Cal anar alerta, el consum d’alcohol incrementa el risc hemorràgic.
• Deixar de fumar és necessari: El consum de tabac i altres drogues afavoreix la vasoconstricció, la tensió arterial elevada i augmenta la formació de coàguls a l’interior de les artèries.
• Descans i hores de son. Cal seguir una rutina, no seguir uns horaris regulars pot influir en l’estabilitat de l’INR. Cuidar els hàbits del son, com anar a dormir a la mateixa hora i dormir les hores suficients ens ajuda a mantenir la salut.
• Activitat física: Fer tractament anticoagulant no impedeix fer esport o activitat física. Al contrari, és recomanable fer activat física i evitar estar molta estona assegut per millorar la circulació. Si us manteniu actius millorarà la vostra salut, busqueu alguna cosa que us motivi: passejar, ballar, anar en bici, jugar a petanca, jardineria, nadar…qualsevol hobby que us mantingui actiu físicament es bo per a la vostra salut.
• Reduir l’estrès: Existeix evidència que l’estrès pot influir en l‘estabilitat de l’INR. Hi ha moltes maneres de relaxar-se, comenteu amb la infermera si creieu que necessiteu algun suport.
Alba Vall
Infermera clínica hemostàsia i hemovigilància