Què són?
Les cremades són lesions a la pell produïdes per l’efecte de diferents agents com la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més temperatura i més temps d’exposició a un d’aquests agents, més profunda és la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.
Aquí teniu una llista de consells que ens poden ajudar a prevenir les cremades:
-Si us exposeu al sol, apliqueu crema protectora solar adient al vostre to de pell (com més clar és el to, més alta la protecció solar) és important posar-la trenta minuts abans de l’exposició i repetir l’aplicació sovint durant l’exposició. Eviteu l’exposició a les hores centrals del dia (de 12 del migdia a 16h de la tarda)
-Els mànecs de les paelles i les olles no haurien de sobresortir dels fogons.
-Eviteu esquitxades d’oli o d’aigua quan cuineu fent servir tapadores.
-Protegiu mans i braços amb manyoples quan remeneu líquids calents o manipuleu amb el forn encès.
-Controleu la temperatura i homogeneïtzeu els aliments escalfats amb l’aparell microones (biberons, papilles, sopa…).
-Utilitzar sempre les olles a pressió correctament: mantenir sempre la vàlvula neta, no ompliu més de 2/3 parts de la seva capacitat i eviteu els canvis bruscos de temperatura. Un cop hagi perdut tota la pressió, deixeu-la reposar 15-30min i obriu-la poc a poc (eviteu refredar-la de cop) .
-No s’ha de sobrecarregar els endolls.
-No s’ha de fer servir aparells ni electrodomèstics amb fils elèctrics o allargadors en mal estat.
-S’ha de reparar o llençar els aparells que facin espurnes, s’escalfin en excés al funcionar o facin una olor estranya.
-S’ha de col·locar els calefactors elèctrics a una distància d’un metre com a mínim dels llits, les cortines o qualsevol altre objecte inflamable.
– S’ha de fer servir roba per dormir catalogada com a ignífuga (de polièster o de cotó tractat). Generalment, la roba que està catalogada com a roba per dormir no és ignífuga.
– S’ha de col·locar el termòstat d’aigua calenta a 49ºC o a un nivell baix-mitjà.
-S’ha d’obrir sempre primer l’aigua freda abans que la calenta.
-Cal desconnectar els aparells elèctrics del bany quan no s’estiguin fent servir.
-No s’ha d’encendre ni revifar cap foc domèstic (llar de foc, barbacoa..) tirant-hi líquid inflamable directament des de l’ampolla (per exemple, l’alcohol de cremar).
-No s’ha de fer servir benzina com a sistema per encendre una llar de foc o una barbacoa. Hi ha sistemes especialment dissenyats per a aquestes accions.
-Cal fer neteja regularment de les xemeneies.
-No s’ha de fumar al llit, especialment si s’està cansat o s’està prenent medicació que provoca somnolència.
– No s’han de deixar espelmes enceses a l’hora d’anar a dormir.
-Manipuleu amb cura coets, petards i focs artificials.
-Cal guardar sempre els productes de neteja o similar en els envasos originals, mai en ampolles de plàstic de llet o d’aigua.
-S’han de seguir sempre les instruccions d’ús quan es manipulin productes químics i eviteu barreges de les que en desconeixeu els efectes.
-Manipuleu amb cura les bateries de cotxe, ja que contenen àcid sulfúric.
-No manipuleu el motor dels vehicles en calent (revisar peces, canvi oli…).
En cas de cremades, com distingim si la cremada és profunda o no?
La profunditat d’una cremada va lligada a les capes de pell afectades (epidermis, dermis i hipodermis) i condicionarà les cures posteriors.
Segons el gruix de teixit perjudicat, les cremades es classifiquen en tres graus:
Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació.
Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i flictenes (butllofes)
Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell, no són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos) i produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.
I quina és l’actuació a seguir?
El primer que cal fer és separar la persona de l’agent que causa la cremada. Hem de retirar la roba, els anells i les joies abans que la zona afectada s’inflami provocant un edema. No es recomana retirar la roba si està molt enganxada a la pell o bé si la cremada és molt extensa.
S’ha de rentar la zona afectada amb aigua durant un mínim de 20 minuts a temperatura tèbia, ja que la freda empitjoraria la profunditat de la cremada. L’aigua elimina agents nocius, redueix el dolor i disminueix l’edema. El sabó que es faci servir ha de ser neutre.
En les cremades de primer grau, es recomana refredar la zona i aplicar crema hidratant (àloe vera, rosa mosqueta) cada 2-6 hores durant 3-4 dies. Les molèsties desapareixeran en 4-6 dies.
Les cremades de segon grau i tercer grau les ha de valorar un professional sanitari. Si la cremada és extensa, tapeu la zona per no perdre calor corporal durant el desplaçament. En cremades de segon grau superficials i poc extenses, podeu fer una cura diària oclusiva amb pomada de Sulfadiazina argèntica, fins que la ferida estigui totalment cicatritzada i seguir amb hidratació els dies posteriors.
En el cas de cremades elèctriques d’alt voltatge, cal anar al hospital, encara que no hi hagi lesions visibles.
Rosa Sanfeliu i Sílvia Vilalta
Infermeres de cures a CCEE d’Althaia