És habitual sentir la paraula “XARAMPIÓ” als mitjans de comunicació. Que si hi ha brots, que si no n’hi ha, que si vénen de fora, que si la gent no es vacuna…. Hem pensat que seria interessant començar aquesta nova temporada del blog amb una petita actualització d’aquest tema.
Ja hem parlat vàries vegades d’aquesta malaltia, que es transmet de persona a persona i que si bé es cura sense tractament, implica un elevat risc de complicacions i de seqüeles en l’esfera neurològica, la que ens fa més impressió en pediatria. Si voleu clicant AQUÍ podreu revisar què us vam explicar ja fa temps sobre aquest virus.
Han anat sortint repetidament alarmes a nivell mundial de brots de xarampió. En el nostre medi, tots els casos de xarampió que s’han detectat els darrers anys provenen de casos índex estrangers, és a dir, que sol venir de fora; sigui per algú que vé de fora o algú que ha viatjat a l’estranger, porta el virus aquí i es genera una petita epidèmia a partir d’aquest o aquests casos importats. En la nostra societat, els moviments poblacionals són un fet molt molt generalitzat i ningú, i molt menys els nens, n’estan al marge. Tots estem a la ruleta del xarampió i de moltes altes malalties prevenibles!!
A continuació veureu una gràfica elaborada per la OMS que reflexa els casos de xarampió a l’estat espanyol els darrers 2 anys. Fixeu-vos en la franja grana que correspon als casos de xarampió confirmats al laboratori. N’hi han hagut i en el que portem d’any ja hi ha hagut més casos que en tot el 2017.
A la resta de països europeus la situació és molt igual, segons la OMS, en tot el 2017 a Europa es van confirmar 13.720 casos, de moment el 2018 ja en portem 18.485…o sigui que ALERTA! Els països més afectats són Eslovàquia, Romania, Itàlia, França, Alemània, Grècia i Regne Unit.
En l’actualitat la situació no és d’alarma de salut pública, no obstant les institucions insisteixen en la importància de prevenir epidèmies majors amb la única arma que tenim: la vacuna. Si la comunitat no està vacunada el nombre de nous casos de xarampió, que arribaran inevitablement, seran llavor d’epidèmies importants que afectin les poblacions més vulnerables, especialment els nens. És esperançadora la forma final de la gràfica, en que han anat baixant el nombre de casos…reflexe de que, en el fon,s les coses s’estan fent bé i malgrat que hi ha persones que es neguen a la vacunació, a nivell de comunitat estem aconseguint aturar una mica els peus a aquest virus.
Per acabar, recordar-vos que des de fa uns mesos tenim oberta una consulta de vacunes (consulteu clicant AQUí). Si teniu dubtes sobre els beneficis/danys derivats de la vacunació, us podrem assessorar.