Les vacunes són una eina fonamental en la sanitat pública, tant per obtenir beneficis induviduals com comunitaris, incloent tots els grups d’edat, no només els nens. A mesura que ens anem fent grans incrementa lleugerament la susceptibilitat de patir infeccions, degut a la immunosenescència (es tracta de la disminució progressiva de la funcionalitat del sistema immunitari amb l’edat). Això ocorre tant amb la immunitat innata com en l’adaptativa.
La vacunació no sistemàtica es refereix a les vacunes recomanades en casos especials, com pot ser la condició mèdica del pacient o la seva exposició a determinats riscos d’infeccions segons l’estil de vida. El grup de vacunes de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia recomana la vacunació no sistemàtica de tots els adults majors de 60 anys en:
– VARICEL·LA (vacuna viva atenuada): recomanada a tots els adults susceptibles (tots aquells sense evidència d’immunitat, per història, antecedents i si hi ha dubtes, segons serologia), a tots aquells que tinguin contacte amb persones immunodeprimides o tinguin una malaltia crònica (malalties pulmonars, cardiovasculars cròniques, malalties cutànies disseminades, fibrosis quística o tractaments perllongats amb sal·licilats) que els pot predisposar a presentar una varicel·la greu.
La pauta de vacunació és de 2 dosis, espaiades entre sí de 4 a 8 setmanes.
– HEPATITIS B (vacuna atenuada): hepatopatia crònica, països endèmics, receptors de transfusions o hemoderivats de forma repetida, insuficiència renal o hemodiàlisis, residents o treballadors en centres assistits, presons, contacte íntim amb afectats per hepatitis B conegut, homosexuals i heterosexuals amb múltiples contactes, persones que realitzen tatuatges, acupuntura, pírcing…
La pauta de vacunació són 3 dosis (0, 1, 6 mesos) o en pautes accelerades amb 4 dosis (0, 7 dies, 21 dies, 12 mesos o bé 0, 1, 2, 12 mesos si fós necessari).
– MALALTIA MENINGOCÒCCICA (vacunes atenuades): en pacients amb patologies associades a major risc (asplènia o disfunció esplènica grau, anèmia falciforme, deficiència del sistema del complement, tractament amb eculizumab, persones que ja han patit un episodi de meningitis, viatgers a zones d’elevada endemicitat o situació d’epidèmia per als serogrups A, C, Y o W135 i personal de laboratori que manipulen mostres que puguin contenir N. meningitidis.
També es recomana com a contactes d’un cas de meningitis infecciosa meningocòccica i en cas de brots. La pauta de vacunació és:
1. Meningococ C o A, C, Y, W135: 1 dosis de vacuna que contingui el serogrup causant del cas o casos.
2. Meningococ B: 2 dosis separades almenys 4 setmanes. La vacuna s’utilitzarà només en cas d’aparició de més d’un cas de meningitis, coincidint en temps i espai, en centres educatius, institucions o organitzacions.
També cal tenir en compte que, com en qualsevol altra època de la vida, abans de qualsevol viatge a països exòtics cal realitzar un consell de vacunació en un centre del viatger.
Si voleu saber més sobre vacunació però, en aquest cas, en infants podeu consultar aquesta entrada del blog dels nostres companys de pediatria