El món industrialitzat ens ha portat molts avantatges, però…
Sabeu que a vegades hi pot haver més concentració de tòxics dins de les cases que a l’exterior?
Els químics que ens envolten en el nostre dia a dia no són innocus per la nostra salut. La societat industrialitzada ha fabricat milers de productes químics, molts d’ells no han estat avaluats, que fàcilment ens arriben amb infinitat de coses que comprem de manera habitual. Paral·lelament a tot això, han anat en augment el nombre de persones afectades de malalties conegudes i també han aparegut noves malalties que tenen com una causa important el factor medi ambiental.
Segurament hauríem d’aplicar a la nostra vida el principi de precaució. Recordeu quants anys es va tardar a reconèixer oficialment que el tabac era perjudicial, tot i que ja hi havia moltes veus serioses i estudis que ho deien? Molts, massa !!
Segur que heu sentit a parlar dels problemes de salut que poden donar els disruptors endocrins. Els disruptors endocrins són substàncies que poden actuar en el nostre cos com a falses hormones i perjudicar la nostra salut. Com ens arriben? Mitjançant productes químics amb els que convivim diàriament i que tenim totalment normalitzats. El fet que els utilitzem cada dia i a baixes dosis no ens dóna cap sensació de risc, però en tenen.
Aquests tòxics químics arriben al menjar a través dels pesticides i herbicides. Estan presents en molts dels productes de neteja de la llar, en la cosmètica, també en plàstics, pintures, dissolvents, cortines, mobles… Cal informar-nos i llavors decidir què volem fer i com triem el que comprem i portem a casa nostra. Hi ha opcions. I alerta, no ens fiem a ulls clucs de la publicitat, la seva prioritat és vendre.
Què podem fer? Potser el més fàcil és començar per casa nostra que és on podem actuar i que depèn en part de nosaltres mateixos, del nostre estil de vida i del nostres hàbits. Què mengem, com netegem, què ens posem a sobre, què comprem .O dit d’una altra manera : què respirem, què ingerim, què absorbim.
Us deixo algunes senzilles recomanacions, per si voleu pensar-hi:
- Ventileu molt bé la casa: totes les habitacions, cada dia, tot l’any . Això ajuda a reduir la concentració de tòxics.
- Neteja de la casa: algunes vegades ser massa “nets” vol dir que embrutem massa la nostra llar de químics i que després aquests tòxics poden passar al nostre cos. Creieu que cal tenir un producte de neteja per a cada cosa? No, segurament això és un error i del tot innecessari. Els ambientadors químics i els suavitzants, també seria bo substituir-los per plantes aromàtiques o inclús si voleu, per olis essencials naturals. Actualment hi ha bons productes al mercat, sense fosfats, ni blanquejadors, ni perfums artificials….. També podeu utilitzar productes naturals molt efectius ara ja quasi oblidats, com són: bicarbonat, llimona, vinagre.
- Cosmètica: els productes que ens posem a la pell s’absorbeixen i passen a la sang. Eviteu o reduïu els productes amb parabens i pfalats . Es poden utilitzar productes bio-certificats. Són millors per a la nostra salut i no sempre són més cars.
- Quan heu que pintar casa vostra penseu en la possibilitat de pintura ecològica certificada i així evitareu respirar components volàtils a l’aire durant molt de temps (inclús anys), i que estiguin també en la pols que netegeu.
- Cuideu especialment els dormitoris (mobles, roba, pintura, excés de coses decoratives…), penseu que és l’espai de la casa que segurament hi passeu més hores . És el lloc on us recupereu durant la nit.
- Dieta: és aconsellable evitar o reduir aliments precuinats i aliments amb colorants i conservants. Millor si es pot menjar aliments ecològics i també de proximitat. Eviteu les paelles de tefló. No escalfeu el menjar directament en carmanyoles de plàstic, moltes porten Bisfenol A (disruptor endocrí) que amb l’escalfor pot passar als aliments.
També podeu posar plantes a casa vostra (també al dormitori!), són bones filtradores i purificadores de l’aire i donen color i vida. Us animeu? podeu buscar més informació i passar a l’acció .
Petits canvis són importants per a la nostra salut, qualitat de vida i també pel medi ambient.
(En record de l’Encarna Subirana, infermera i amiga que va morir el passat 30 de desembre. Afectada també de SQM )
Dolors Codinach Folcra
Infermera de la Fundació Althaia