Entenem per Factor de Risc Cardiovascular (FRCV) una característica biològica o una conducta que s’associa a una major probabilitat de patir o morir per una malaltia cardiovascular (hipertensió arterial, arteriosclerosi, infart de miocardi, ictus …) en aquells individus que la presenten.
Habitualment distingim entre factors de risc cardiovasculars no modificables (com el sexe, l’edat i l’herència o els antecedents familiars) i factors modificables que es poden corregir (nivells de colesterol, la diabetis, la hipertensió arterial, el consum de tabac, l’obesitat, el sedentarisme i l’estrès).
Colesterol: El nivell desitjable de colesterol total ha de mantenir-se per sota de 200 mg / dl. EL colesterol LDL (dolent) es recomana que sigui inferior a 130 mg/dl; (si té diabetis o ja ha patit alguna malaltia cardiovascular, es recomana per sota de 100 mg/dl per evitar recaiguda). Si el nivell de colesterol HDL (bo) és inferior a 35 mg/dl en els homes i a 45 mg/dl en les dones, augmenta el risc de malaltia cardiovascular.
Diabetis: Els diabètics poden patir entre 2 i 4 vegades més cardiopatia isquèmica i malaltia cerebrovascular que la població general, i s’incrementa més en les dones. És important en pacients amb diabetis tipus II reduir pes, augmentar l’activitat física i mantenir una hemoglobina glicada <7% .
Hipertensió arterial (HTA): La presència HTA augmenta amb l’edat, a partir dels 60 anys el 68% de la població espanyola és hipertensa. La pressió arterial ideal en persones sanes seria inferior 140/90 mmHg.
Tabaquisme: És una de les causes més importants de mort prematura que es pot prevenir. El tabac és un element que oxida el colesterol LDL i inicia el procés pel qual aquest es diposita en la paret de les artèries i es desenvolupa l’arteriosclerosi. Multiplica per quatre la probabilitat de patir una malaltia coronària o cerebrovascular.
Obesitat: Actualment un terç de la població adulta té sobrepès o obesitat. El risc cardiovascular augmenta quan l’índex de massa corporal (IMC) està per sobre de 28 i/o el perímetre abdominal supera 102 cm en els homes i 88 cm en les dones. L’obesitat eleva la pressió arterial, el colesterol i afavoreix l’aparició de diabetis.
Sedentarisme: Eleva la pressió arterial, les xifres de colesterol, els nivells de glucosa en la sang i afavoreix l’obesitat.
Estrès: Les persones amb estrès tenen més risc ja què s’augmenta la pressió arterial.
Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) informa que un 80% es podrien haver evitat amb un estil de vida saludable. Per això la principal estratègia davant aquestes és la prevenció.
El control sobre l’estil de vida depèn essencialment de cada persona, de manera que està a les nostres mans evitar aquells hàbits nocius que ens poden causar malalties.
En què consisteix un estil de vida saludable ?
Una alimentació variada, basada en la dieta mediterrània i en la quantitat necessària per evitar l’excés de calories:
- Fer 4-5 àpats distribuïts al llarg del dia.
- Menjar cinc racions entre fruita i verdura al dia.
- Utilitzar oli d’oliva tant per amanir com per cuinar.
- Evitar el consum de refrescos i sucs comercials: la millor beguda és l’aigua
- Reduir els greixos saturats i colesterol
- Reduir el consum diari de sal a uns 5 g/dia
Una dieta saludable pot ajudar a reduir el colesterol LDL en un 5% i la pressió arterial de 5 a 9 mm Hg i per tant, disminuir el risc cardiovascular.
Activitat física adequada a l’edat: L’exercici dinàmic és el més recomanable (caminar, pujar i baixar escales, anar amb bicicleta, nadar ). Un exercici d’esforç mitjà durant 30 minuts, 3 o 4 cops per setmana, ens ajuda a:
- Reduir el colesterol LDL un 4%
- Augmentar el colesterol HDL un 4,5%. Molt important en la prevenció del RCV (l’augment d’ 1% en el colesterol HDL, fa reduir el 3,5% la mortalitat coronària).
- Reduir la tensió arterial uns 10 mm Hg
No fumar
Consumir alcohol amb moderació i responsabilitat
Descansar, tenir cura del benestar emocional
Tenir cura de la salut amb activitats preventives adequades per a cada etapa de vida (vacunacions, salut bucodental, revisions periòdiques etc…)
Nosaltres com a professionals infermers tenim un paper clau en la prevenció, detecció i seguiment de persones amb antecedents de malalties cardiovasculars o amb factors de risc cardiovascular.
Les infermeres oferim intervencions preventives i terapèutiques, realitzem educació sanitària sobre alimentació i hàbits de vida saludables, i fem èmfasis en el valor de l’exercici físic.
Bárbara González
Infermera gestora de Cardiologia