La malaltia inflamatòria intestinal és un procés inflamatori crònic que afecta sobretot al tracte digestiu. Agrupa diverses malalties i les dues principals són:
- La malaltia de Crohn, una inflamació de la paret del tub digestiu. Pot localitzar-se en qualsevol punt, però preferentment a l’íleon terminal i als diferents segments del còlon
- La colitis ulcerosa, una inflamació de la mucosa i la submucosa del còlon exclusivament
La infermera juga un paper molt important dins de l´equip multidisciplinar ja que és una referent en:
- l´adherència al tractament pautat
- la informació que es dóna al malalt i a la família dels signes i símptomes
- l’ enllaç de confiança per resoldre dubtes sobre la malaltia, les cures i les recomanacions d´hàbits saludables
- la comprovació de l´estat d´immunització del malalt: conèixer les vacunes rebudes i les malalties infeccioses que hagi tingut (demana les proves analítiques de serologia necessàries)
La dieta per la malaltia inflamatòria intestinal té molts consells i mites sobre els aliments a prendre.
En les èpoques de remissió de la malaltia s´ha escrit molt sobre quins aliments són aconsellables i quins no, però en general, s´ha de seguir els consells bàsics: una dieta saludable, variada i millor que sigui fraccionada, amb abundant ingesta hídrica. S’aconsella només suspendre un aliment de la dieta, quan s´hagi comprovat que aquest aliment no hagi estat ben tolerat per la persona.
En els brots de la malaltia (diarrees amb moc i/o sang) es recomana en general, una dieta astringent amb baix contingut de lactosa, greixos i fibra. A partir d´una valoració nutricional individualitzada es determinarà, si la persona ha de fer una dieta hiperproteica, hipercalòrica, hipolipídica o de fàcil digestió.
Podeu consultar més informació en aquest enllaç.
Cristina Lao
Infermera d´endoscòpies