Una ostomia és una comunicació entre una víscera i la paret abdominal mitjançant un estoma o obertura que es crea a la pell.
Al nostre país es calcula que més de 60.000 persones estan ostomitzades, és a dir, tres de cada 1000 són portadores d’algun tipus d’ostomia. Les més freqüents són: colostomies, ileostomies, gastrostomies i urostomies.
Les causes que poden acabar en la decisió clínica de la creació d’una ostomia són diverses:
- malalties intestinals cròniques (malaltia de Crohn, colitis ulcerosa)
- traumatismes
- càncer de còlon i recte
- càncer de bufeta urinària
En tots els casos poden derivar en una ostomia definitiva o ser només una mesura temporal.
La cirurgia que comporta un estoma suposa un canvi en el procés d’eliminació i de la imatge corporal, que afecta al pacient i també a la seva família. La persona requereix d’una etapa d’adaptació a aquesta nova situació. Per facilitar tot aquest procés, és molt important la informació i formació donada per la infermera ja que un maneig òptim de l’estoma és necessari per assegurar una correcta evolució de la persona afectada.
En el dia mundial del pacient ostomitzat de l’any 2015, a través del Projecte GESTO, es va iniciar la campanya “PON UNA BOLSA EN TU VIDA” per donar a conèixer, normalitzar i donar suport a totes les persones ostomitzades. La campanya va ser tot un èxit, per això es posa en marxa una segona edició. Us animem a participar-hi!!
Què cal fer?
Si voleu consultar altre informació: http://www.efesalud.com/noticias/ponunabolsaentuvida-y-recupera-su-calidad-tras-la-ostomia/
Cristina Vidal
Infermera estomaterapeuta Althaia