Les unitats de cures intensives es caracteritzen pel fet d’aplicar cures complexes en pacients que presenten un estat de salut greu. Molts dels aparells utilitzats en el tractament són monitors, ventiladors mecànics, bombes d’infusió contínua, màquines d’hemofiltració contínua, etc. El funcionament d’aquests aparells, juntament amb les converses del personal assistencial comporten nivells de soroll mediambiental que oscil·len al voltant del 62dB, amb pics que poden arribar fins a 100dB. Cal tenir en compte que tant la Organització Mundial de Salut (OMS) com la legislació vigent, recomana no sobrepassar els 40dB de soroll en les estances on s’hi troben pacients ingressats.
Com afecta el soroll mediambiental als pacients?
El soroll mediambiental produeix un desconfort capaç d’alterar la pressió arterial, el pols i la respiració. Augmenta el mal de cap, produeix insomni, cansament, estrès, depressió i té una afectació directa en la qualitat del son, la memòria i la conducta.
Alguns d’aquests efectes es poden produir igualment malgrat els pacients estiguin somnolents, adormits o sota els efectes dels sedants.
L’aïllament acústic i la musicoteràpia com elements generadors de confort, en pacients somnolents o adormits.
Tant l’aïllament acústic com la musicoteràpia han mostrat ser uns elements efectius en la reducció de l’impacte que té el soroll sobre els pacients amb ventilació mecànica somnolents o adormits. La seva aplicació a través d’uns auriculars de tecnologia noise cancelling, els quals permeten reduir fins a 15dB la percepció del soroll mediambiental, produeix un augment del nivell hipnòtic en pacients que ja es troben sota els efectes del sedants. L’aïllament acústic és l’element clau que redueix la percepció del soroll no desitjat i la música relaxant complementa aquest confort gràcies als seus efectes calmants.
Els pacients adormits no són conscients d’aquests efectes. Si manca la consciència, manca la interpretació. Però s’ha observat que l’augment del nivell hipnòtic que s’assoleix durant les hores en que el pacient porta posats els auriculars, es manté de manera constant i no pateix interrupcions. Aquests pacients es mostren adormits però reactius als estímuls sensitius, ja que fàcilment es desperten i també ben adaptats a la ventilació mecànica.
Assegurar un descans de qualitat en aquest tipus de pacients permet millorar les seves condicions fisiològiques i ajudar-los a fer front davant les seves malalties.
Aquest blog és un breu resum de la Tesi doctoral de Marina Mateu Capell , infermera de la UCI. Publicada al TDX i el link al repositori és http://hdl.handle.net/10803/381085