Menjar és l’acte conscient més important que tots fem cada dia, des que naixem fins que ens morim. Podem menjar de moltes maneres, menjar bé ens ajuda a fer salut i menjar malament ens la pren. Així doncs de l’alimentació obtenim el necessari perquè el nostre organisme funcioni òptimament.
Etimològicament dieta vol dir règim i estil de vida, perquè amb el que mengem, s’afegeix el que pensem i la nostra actitud davant la vida.
És imprescindible combinar els diversos aliments saludables, perquè de tot allò que és comestible, no disposem de cap aliment únic que ens aporti tots els nutrients necessaris per aconseguir un bon estat nutricional. Classifiquem els aliments en grups:
- Els energètics: aliments feculents, pricipalment cereals integrals i també els greixos, dels quals és recomanable l’oli d’oliva verge extra, obtingut mitjançant processos mecànics.
- Els plàstics: regeneradors d’estructures, són els aliments proteics d’origen animal (ous, peix, carn i llet i derivats) i els aliments proteics d’origen vegetal (llegums).
- Els reguladors: equilibren el nostre metabolisme intern, són els vegetals i les fruites fresques i seques, els fruits secs i les llavors.
La nostra alimentació diària ha de ser variada i suficient i s’ha de repartir preferentment, en tres àpats principals al dia i, segons cada persona, diversos entre àpats. Cal tenir en compte que en la preparació dels diferents àpats es recomanen els aliments crus; pels cuinats s’aconsellen coccions suaus, com el vapor, el bullit, els guisats a foc lent i el forn; s’han de reduir els fregits, els fumats i les barbacoes com a mètodes habituals de cocció; cal evitar aliments precuinats, processats i refinats; s’ha de reduir la sal i condimentar els plats amb espècies i herbes.
Les dietes sanes són totes aquelles que combinen aliments saludables. Les NO dietes són aquelles que restringeixen aliments sense cap raonament lògic ni fisiològic, perquè busquen resultats ràpids sense aconseguir, en el seu procés, una adquisició d’hàbits que ens proporcionin un règim de vida saludable.
Finalment, un exemple de pràctica saludable és fer sucs verds, perquè és una manera senzilla de menjar fruita i verdura. Podem fer liquats amb un extractor de sucs (millor que amb la liquadora), batuts, afegint-hi liquats vegetals o aigua, i brous vegetals. Ens aporten tots els beneficis dels seus ingredients: vitamines, minerals i energia saludable.
Els ingredients dels sucs verds poden ser:
- Fulla verda: espinacs, enciam, bledes…
- Verdura amb aigua: cogombre, pastanagues, api…
- Fruita: poma, taronja, pera… i pels batuts, plàtan o alvocat que donen cremositat.
- “Superfood”: llavors de lli, sèsam, chia, gingebre
Sempre es prepara amb 1 peça de fruita sencera per 3 parts de verdures, a temperatura ambient.
A partir d’aquí, molta imaginació i ganes de fer tastets saludables com aquests:
Recepta per fer amb l’extractor de sucs: fulles d’espinacs, poma, cogombre, api i gingebre.
Recepta per fer amb la batedora: cabdells d’enciam, taronja, alvocat, cogombre i api, amb llavors de chia, lli i sesam mòlt, i s’hi afegeix aigua.
Olga Colell
Infermera i dietista