Mireu què ens expliquen els nostres al·lergòlegs!
Què és l’al·lèrgia als aliments?
Diem que un nen té al·lèrgia a un aliment quan en menjar-lo, el cos reacciona amb uns símptomes nocius, però per a ser una veritable al·lèrgia s’han de complir certes condicions:
Tots els aliments que procedeixen de vegetals o animals estan formats per diferents components: Hidrats de carbó (sucres, fructosa, lactosa,..), lípids o greixos, i proteïnes. Quan parlem d’al·lèrgia, la reacció del cos ha de ser enfront de les proteïnes i mitjançant anticossos. Hi ha d’altres reaccions nocives diferents que no són al·lèrgies veritables. Totes elles, tant les veritables com les que no ho són, formen les reaccions adverses a aliments.
Què és una reacció adversa a un aliment?
És quan el cos en menjar-ne reacciona amb uns símptomes que es tornen nocius.
Quan mengem un aliment, el nostre aparell digestiu el digereix, és a dir, desintegra tots els seus components per tal que els puguem assimilar, perquè l’intestí els absorbeixi i puguin ser utilitzats per l’individu. Tots aquests processos es fan habitualment sense cap molèstia.
Quan es produeixen símptomes nocius per al cos es parla de reacció adversa en front als aliments. Poden ser de diferents tipus, i tot i que habitualment a tots se’ls anomena al·lèrgia, des del punt de vista del metge, és important clarificar si són autèntiques al·lergies o no. Això té molta importància tant per al tractament com per a establir un pronòstic.
Quan una reacció adversa no és de tipus al·lèrgic, es diu que es tracta d’una intolerància.
Quins són els aliments que poden produir al·lèrgia?
Qualsevol aliment. N’hi ha alguns que són més freqüents com l’ou, la llet de vaca, els fruits secs, peixos, mariscs, llegums, cereals i algunes fruites.
Quins nens i nenes es fan al·lèrgics als aliments?
Aquells que tenen predisposició genètica, diem que són atòpics, és a dir, que tenen més gran predisposició a patir un problema al·lèrgic.
A quina edat apareix l’al·lèrgia a aliments?
Pot aparèixer a qualsevol edat. La llet i l’ou són els causants sobretot en lactants i nens entre 1 i 2 anys. Els peixos, mariscs, fruites, llegums, fruits secs, solen aparèixer en nens més grans.
Per quin motiu es pot fer algú al·lèrgic a algun aliment?
Realment no se sap. Sí que se sap que per a presentar símptomes d’ al·lèrgia a un aliment, ha d’existir més d’un contacte. La primera vegada que es pren un aliment no provoca símptomes d’al·lèrgia. A partir d’un primer contacte es pot anar desenvolupant l’al·lèrgia i després de dos, tres o més contactes, l’al·lèrgia desenvolupada pot causar símptomes.
Quins són els símptomes que pot produir l’al·lèrgia alimentària?
Els símptomes són molt variats i deguts a mecanismes de defensa del cos que es tornen nocius enfront de un mateix.
Així:
· Símptomes digestius: Vòmits, dolor abdominal, diarrea, sagnat en femta.
· Símptomes respiratoris: Asma, tos, laringitis, rinitis, conjuntivitis.
· Símptomes cutanis: Urticària, edema, inflamació, èczema.
· Reaccions d’anafilàxia: Amb símptomes que afecten diversos òrgans a la vegada.
Quan hem de sospitar una al·lèrgia alimentària?
Hem de sospitar i estudiar una al·lèrgia a aliments quan:
· Els símptomes apareguin poc temps després de prendre un aliment
· Els símptomes apareguin diverses vegades entre 1 i 2 hores després de la ingesta d’un aliment.
· Si no trobem un altre causa pels símptomes.
· Si els símptomes no responen bé a un tractament habitual.
Si us sembla, deixem el “com s’estudia” i “quin és el tractament habitual” per un proper dia, d’acord?