Com a pediatres, sovint ens trobem que en valorar a nens i nenes amb processos febrils els enviem a casa amb el mateix tractament que ja estaven fent: antitèrmics si cal (si voleu revisar com i quan donar-los, cliqueu aquí), repòs, prendre líquids i sobretot molta paciència. Algunes families demanen explicacions en aquestes situacions, ja que esperen de nosaltres que puguem oferir alguna cosa més per escurçar la malaltia del seu fill.
Simplificant bastant, les febres dels nens poden ser causades per dos tipus de gèrmens: els virus i les bactèries. Els virus són gèrmens que es contagien amb molta facilitat i que habitualment el nostre sistema immunitari elimina sense problemes; per exemple refredats, grips, algunes diarrees, varicel.la i altres granisades, etc… Les bactèries globalment ens fan més por, ja que en general el nostre cos no les pot eliminar per si sol i necessita l’ajuda d’antibiòtics. Per exemple, una bona part de pneumònies, otitis, infeccions d’orina, etc, són causades per bactèries i necessiten tractament específic. Sempre que donem antibiòtics els hauríem de donar contra una diana clara, contra un focus d’infecció que pensem que és bacterià… cada cop es fa menys això de donar antibiòtics de “per si de cas”…no en podem abusar, si no totes les maleïdes bactèries se’ns faran resistents!! Els antibiòtics són medicaments que actuen destruint directament les bactèries o impedint que es reprodueixin, però no tenen cap mena d’efecte sobre els virus.
Quan com a pediatres valorem un pacient amb febre, el nostre plantejament mental és: és un virus a no ser que trobi alguna dada en els símptomes que presenta, en l’exploració o l’estat general del nen que ens faci sospitar que pugui haver-hi una bactèria. Segons la sospita que tinguem, caldrà fer alguna prova complementària o no (per exemple radiografia de tòrax si sospitem una pneumònia, anàlisi d’orina si sospitem infecció urinària, etc…). Hi ha algun tipus de malalties com les otitis, les pneumònies, les angines…que tant poden ser víriques com bacterianes i el fet de posar antibiòtic o no sovint és una decisió complicada… i alhora interessant per a nosaltres!!
Un altre factor que cal tenir molt present és l’edat del nen: amb els més petits sempre hem de buscar a tenir seguretat 100% de que no ronda cap bactèria ja que podria suposar un problema greu per al petit i serem més agressius en les proves complementàries, en canvi en els més grans en general es pot donar una mica més de marge i esperar uns dies a fer proves.
Així doncs, si el pediatre us diu que seguiu igual amb els antitèrmics…en el fons és senyal que ho ha vist tot bé.