Qui no ha tingut mai mal de panxa? Qui no ha tingut mai dubtes de si calia fer més o menys cas a un nen que se’n queixa?
Avui us presentem quatre trucs per valorar amb objectivitat quan cal amoïnar-se i quan no per aquest motiu.
Les causes dels mals de panxa són molt variades. El més freqüent és que s’associi a algún procés de gastroenteritis, d’estrenyiment o d’empatx. Sovint els nens expressen el seu malestar físic (per estar enfebrats, per tenir unes angines…) o emocional (situacions d’estrés, sobretot) en forma de mal de panxa. Altres entitats que sempre ens fan tenir la mosca darrera l’orella són les apendicitis, infeccions d’orina, invaginacions intestinals i un llarg etcètera de malalties que no ens poden passar per alt.. però que veureu que clínicament tenen força repercussió en els nens perquè els fan trobar ben malament…!
En què ens hem de fixar davant un mal de panxa??
1.- On fa mal?
Els mal de panxa relacionats amb les gastroenteritis i els que en diem funcionals (perquè són secundaris a una situació d’estrés però que no corresponen a cap malaltia orgànica) solen ser sobretot generalitzats i els nens el solen expressar com a un dolor al voltant del melic. Les infeccions d’orina poden donar mal a zona del mig del baix ventre i també a la zona de les lumbars i com ja sabeu, les apendicitis al costat dret.
2.- Fa mal tota l’estona? O és un mal intermitent?
El dolor de les gastroenteritis és típicament intermitent, de cop fa una apretada forta de dolor que millora després de vomitar, de fer caca o pets… Quan fa la repuntada de dolor pot ser força intens, però sempre acaba millorant en una estona. Els funcionals no tenen calendaris ni horaris, però solen ser de baixa intensitat. El dolor de l’apendicitis inicialment és lleu però no dóna tregua i va augmentant i augmentant progressivament…i és continu.
3.- Quin és l’aspecte de la panxa? Provem de tocar-li!
En la major part dels casos la panxa tindrà un aspecte normal i no serà doloros al tocar. Una panxa molt inflada pot indicar la presència de molts gasos, de diarrees per sortir, de caques dures en un estrenyiment…. però també pot ser indicatiu per exemple d’una invaginació intestinal (que és un replegament de l’intestí, que fa molt mal de panxa i que sol afectar a nens aproximadament entre 6 mesos i 2 anys). En les apendicitis les panxes són molt doloroses durant el moviment (els nens solen arribar a l’hospital caminant molt encarcarats amb tot el tronc desviat cap a la dreta); tocar la panxa els fa molt molt mal sobretot al costat dret i al tocar-les es nota una paret abdominal endurida…en diuen abdomen en taula, imagineu-vos! En les apendicitis ben instaurades també notem que fa mal en apretar…però fa molt més mal en el moment de deixar d’apretar.
4.- Quins altres simptomes té el nen?
La presència de vòmits i diarrees van més a favor de que sigui una passa de panxa; les molèsties en fer pipi… una infecció d’orina. La febre pot ser-hi en totes aquestes entitats i també en l’apendicitis. El fer deposicions dures o no fer-ne els dies previs ens orientaran cap a un estrenyiment…
5.- Com està el nen, en general?
En aquest com tots els símptomes que tenen els nens, sempre hem de valorar l’estat general del nen, com l’afecta en aquest cas el dolor abdominal. Quan no els interfereix en fer les seves activitats (si no deixa de jugar, si es mou amb normalitzat) i si no perd la gana no sol haver-hi massa alarma. Els mals de panxa que amoinen impedeixen que els nens funcionin amb normalitat; o els fa estar molt molt irritables i incòmodes…
Esperem que contestar-vos aquestes preguntes davant un mal de panxa us ajudin a estar més tranquils… o més preocupats i us fagin consultar amb bon criteri. Recordeu que no sou metges i que coneixeu molt bé a la vostra canalla… que si alguna cosa no la veieu clara sempre heu de consultar amb el pediatre!