Els hematies o glòbuls vermells són unes cèl·lules que tenim a la sang i que serveixen per transportar l’oxigen.
Aquests glòbuls vermells estan formats per sucres i proteïnes de diferents tipus que donen lloc a antígens que estan a la membrana. Per explicar-ho de forma senzilla podríem dir que la membrana és la paret de la cèl·lula i aquesta paret pot estar formada de diferents tipus de pedres (antígens). Depenen de quin tipus de pedra tinguin determinaran uns o altres grups sanguinis. El fet de que les pedres siguin diferents farà que en una mateixa persona no s’hi puguin posar glòbuls vermells amb pedres diferents perquè xocaran i es destruiran.
Hi ha més de 20 tipus diferents de possibles incompatibilitats però parlarem de dos grans grups: el sistema ABO i el factor Rh.
Sistema ABO:
La incompatibilitat en aquest cas sol ser més lleu i pot aparèixer ja en el primer embaràs. Hi ha tres antígens (pedres) diferents: A, B i O que determinaran el grups que podran ser A, B, AB o O.
Les persones que tenen a la superfície dels seus glòbuls vermells l’antigen A expressen anticossos (molècules que ataquen) contra el B. Les de grup B serà a la inversa i tindran anticossos contra el grup A. Les persones del grup O no tenen ni a ni B a la seva superfície i per tant podran fer anticossos contra A i B i finalment les persones que són AB, com que tenen els dos antígens a la seva superfície no produiran anticossos ni A ni B.
Per exemple tal com veiem a la imatge d’aquest post les persones que tenen la paret formada per pedres del tipus A (verdes) podran fabricar anticossos contra pedres del tipus B (grogues). No tindria sentit que fessin anticossos contra l’A, perquè s’estarien atacant a elles mateixes.
Factor Rh
Aquí podem tenir o no el factor de Rhesus d’aquí el nom Rh i per tant serem Rh + (si el tenim) o Rh negatives (si no el tenim). Les persones Rh negatives per tant seran les que podran fer anticossos.
El més freqüent és el grup 0+ (38%) seguit de A+ (34% ja per darrera vindran el B+ (9%) seguit del 0- (7%), A- (6%), AB+ (3%), B- (2%) i AB- (1%).
Com s’hereta el grup sanguini?
Els grups sanguinis s’hereten dels pares; la meitat de la mare i la meitat del pare. La informació del grup del sistema ABO està controlada per un sol gen on A i B són dominants (com el gen moreno domina sobre el ros, o el gen dels ulls foscos sobre el dels clars, en aquest cas la A o la B dominen sobre la O). Així tant una persona AO com una AA seran del grup A.
EXE: Mare AA (Grup A) i pare BO (Grup B perquè B és dominant) poden donar:
– Mare passa A i pare passa B → Fill AB
– Mare passa A i pare passa O → Fill AO i per tant A
Què vol dir incompatibilitat i quines conseqüències pot tenir?
En el cas ABO té lloc quan una mare és O i el nadó A o B i podem trobar anticossos Anti A o Anti B en la sang del nounat.
Pel que fa a la incompatibilitat Rh té lloc quan una mare Rh negativa té un fill Rh positiu perquè ho pot heretar del pare si aquest és Rh positiu. Això sol passar en el segon embaràs i es pot evitar administrant a la mare una immunoglobulina de Rh les 72 hores després de parir un fetus Rh positiu si la mare és Rh negativa.
Quan hi ha incompatibilitat les cèl·lules del nadó són atacades pels anticossos de la mare i es destrueixen i poden donar lloc a anèmia i hiperbilirrubinèmia (es posen grocs) que sol ser poc greu en els casos de incompatibilitat pel sistema ABO i greu en el cas de Rh.