Els vòmits en els nens són freqüents i en la major part de les vegades són causats per una gastroenteritis aguda. És habitual, sobretot al principi del quadre, que els nens facin molts vòmits seguits i ens costi aturar-los… doncs avui us fem quatre ratlles de com actuar i quan consultar en aquestes situacions.
– Després de cada vòmit, caldria estar uns 30 minuts sense prendre res, ni líquid ni sòlid, per a que l’estómac es pugui relaxar i refer tranquil.lament.
– Passats aquests 30 minuts, podrem començar a oferir líquids, la regla d’or és beure molt poqueta quantitat de líquids (5 mililitres en una xeringa, o una cullerada) però molt sovint, cada 3-5 minuts. Si el líquid entra al cos lentament, els budells el poden anar absorvint de forma ràpida i així evitem la deshidratació.
– Si veiem que tolera els líquids poc i sovint, podem començar a relaxar una mica la vigilància i deixar que el petit prengui líquids al seu ritme, segons la set que tingui.
– Quan ja tolerem liquids podem saltar a provar de menjar algun sòlid. Sempre sense forçar i si al nen li vé de gust.
– I si tornem enrera? Si per mala sort tornem a les vomiteres seguides, tornarem a començar amb el poc i sovint de nou.
– I quins líquids oferim? Doncs depèn. Si mengen molt poc o gens, és important intentar que prenguin sèrums de rehidratació oral. Es poden trobar a qualsevol farmàcia, n’hi ha de molts gustos diferents i tenen una composició de sucres i sals minerals que facilita que el cos es mantingui més ben hidratat. En aquells pocs casos que caldrà fer una rehidratació en un nen que pot menjar amb normalitat, es pot donar aigua enlloc de sèrum. És recomanable evitar begudes isotòniques i refrescos ja que porten un excés de sucre i ens poden empitjorar el quadre digestiu.
– Els petits que facin alletament matern es pot fer la hidratació al pit sense problema. És l’aliment que millor toleren i el que més els vé de gust. Caldrà doncs intentar que no facin preses molt llargues per a que no entri molta quantitat de llet a l’estómac per a que així ho puguin tolerar.
Quan consultar?
– Si heu hagut de fer servir aquestes normes que us expliquem avui caldria que us vegés el vostre pediatre per fer una valoració de l’estat d’hidratació del vostre fill. Però si tolera els líquids i està eixerit és correcte esperar i portar-lo a l’ambulatori quan tingueu hora.
– Veniu a urgències si veieu que els vòmits no s’aturen, que no podeu donar líquids perquè els vomita. També si veieu al petit aixafat (per exemple si no juga, no s’aguanta assegut, li costa caminar, etc…), si veieu que no fa pipi, o si a més de vomitar fa moltes moltes diarrees o té febre alta. .