Habitualment els nens són molt moguts i en algun moment es poden donar cops al cap, que és el que en diem traumatisme craneoencefàlic (TCE).
En la majoria dels casos, els TCE són lleus i no provoquen cap mal. I en moltes ocasions no serà necessari la realització de cap prova (radiografia, …).
És molt freqüent que les primeres hores després del cop, el nen/a continuí una mica espantat, que a vegades no recordi de forma exacte com ha sigut el cop o que tingui dolor a la zona on s’ha fet el traumatisme.
Avui us volem explicar quins aspectes heu de tenir en compte si el vostre fill ha patit un TCE:
– Observar-lo durant les 24 hores posteriors al cop. Sempre haurà d’estar sota la supervisió d’un adult.
– I una pregunta que ens fem molt habitualment… pot dormir després d’un cop al cap? La resposta és SI. El nen pot dormir, però si que recomanem que l’aneu despertant cada 4 hores per valorar les seves reaccions i el seu comportament (no cal despertar-lo del tot, fer-lo caminar o parlar, només si veiem que reacciona de la manera habitual, que es mou, etc ja en tindrem prou).
– I si té mal de cap? Li podem donar un mica de ibuprofé o paracetamol a les dosis habituals.
I quins són el signes que ens haurien de fer consultar a un servei d’urgències?
– Si el nen refereix cefalea (mal de cap) molt intens i que cada cop vaig a més.
– Si té amb molts vòmits. A vegades després del cop poden fer algun vòmit aïllat. Però en cas que en presenti més si que seria convenient que el veiés un pediatre.
– Si veieu el nen molt confús, més adormit de l’habitual, si està molt irritable o si ens costa molt despertar-lo.
– Si el nen fa moviments anòmals, està més dèbil, o bé ens explica que té formigueig en les cames o braços, o si veieu que li costa parlar, caminar…
– En cas que li surti sang pel nas o per l’oïda.
– I en general, qualsevol símptoma que us resulti estrany o us preocupi no dubteu en consultar a urgències.