Què és l’Ebola? L’Ebola és un virus de la família Filoviridae i té 5 especies diferents (podríem dir com 5 germans diferents). És una malaltia potencialment greu i amb una mortalitat elevada que es va descriure per primera vegada el 1976 per dos brots simultanis del virus. Un dels brots era en un petit poble proper al riu Ebola a la República Democràtica del Congo; d’aquí el nom. Aquesta vegada els països afectats són: Libèria, Sierra Leona, Guinea, Nigèria i la República Democràtica del Congo.
Com es contagia? Es creu que el ratpenat seria el portador natural de la malaltia es a dir la casa on viuria el virus i aquest la transmetria a altres animals (goril·les, monos…) o directament a les persones. Una persona que té contacte amb un animal infectat pot contraure la malaltia i posteriorment és aquest el que la propaga per contacte directe a altres persones a través de ferides cutànies o líquids i secrecions corporals (femta, saliva, semen…) així com també per contacte amb la roba o objectes que han estat en contacte amb el virus. El període d’incubació (des de que el virus entra al nostre cos fins que comencem a tenir alguna molèstia) és de 2-21 dies i és en aquest moment quan comencem a ser contagiosos. La persona podrà contagiar a altra gent mentre hi hagi el virus a la sang o en les secrecions.
Què ens passa si tenim el virus? Sol donar febre alta amb mal estat general, cansament, dolors articulars, mal de cap i de coll i vòmits i diarrees. Es poden afegir taques a la pell i que alguns òrgans (ronyó, fetge…) no funcionin bé. També són molt habituals les hemorràgies.
Si els òrgans comencen a “fer-se malbé” pel virus i deixen de funcionar hi ha una fallada general del cos que pot provocar la mort.
Com es confirma el diagnòstic? Per proves de laboratori demostrant la presencia del virus al nostre cos en persones que hagin estat a zones on s’han detectat els casos o que hagin estat amb contacte amb una persona infectada i presentin una clínica compatible.
Quin tractament té? No hi ha un tractament específic. Les pèrdues de líquids són importants pel que la hidratació serà un dels pilars del tractament així com el tractament de la febre i ajudar als òrgans que comencen a fallar.
Com ho podem evitar? Com no ens cansarem mai de repetir mitjançant la higiene. Aquest virus es contagia per contacte directe. En aquest cas però el rentat de mans sol no és suficient i caldrà ser més estricte i seguir unes recomanacions especials. Per això veiem a la tele que la gent sembla un astronauta!
Per què és tant letal? Quan entra un virus o una bactèria al nostre cos, per combatre’l engeguem el nostre sistema immunitari (la nostra fàbrica de defenses). El virus de l’Ebola té la capacitat de fer que aquest sistema immunitari no acabi de funcionar del tot bé i no ens defensem correctament. A més a més és reprodueix ràpid i pot viure en moltes cèl·lules diferents del cos. Tot això fa que sigui un virus molt dolent.
Totes les novetats sobre l’Ebola que publica la OMS les podeu trobar al següent enllaç: http://www.who.int/csr/disease/ebola/es/