Tot just després de néixer el nadó l’eixuguem, li posem un “gorret” i el col·loquem pell amb pell amb la mare (o el pare) per establir, el més aviat possible, el vincle afectiu que ajudarà a facilitar, promoure i promocionar la lactància materna.
La llet materna és l’aliment ideal del nen perquè aporta tota l’energia i els nutrients necessaris fins als 6 mesos de vida. L’OMS i la UNICEF ho recomanen perquè assegura la salut i el bon desenvolupament de l’infant. A partir dels 6 mesos cal iniciar la introducció progressiva dels altres aliments, podent-se mantenir la lactància materna fins als 2 anys o més.
S’ha de valorar el desig de la mare per lactar. No imposar-ho i que no ho visqui com una obligació. Des de les unitats de neonatologia proporcionem suport psicològic i educacional, si precisa, ja que una bona educació sanitària pre-part i post-part afavoreix la duració de la lactància materna.
El pit necessita l’estímul de la boca del nadó per fabricar la llet. Si se li posa el xumet i el nen és molt petit, pot confondre la forma d’agafar-se al pit. A menys estimulació, es fabrica menys quantitat de llet.
És important que mami tot el temps del mateix pit, perquè al final de la toma, la llet és més grassa i, per tant, conté més calories. Si té més gana, es pot oferir l’altre pit.
Les primeres 48 hores el nadó s’alimenta del calostre (primera llet produïda per les glàndules mamàries abans i després del part que té alt contingut d’anticossos i un efecte laxant que ajuda el nadó a expulsar el meconi) a partir del 3r dia ja es comença a produir la llet definitiva que és molt digerible i no causa restrenyiment.
L’estímul de la llet es realitzarà de forma freqüent entre 8 i 12 vegades mínim al dia. L’estimulació del pit assegura el funcionament de les hormones de la lactància, especialment durant les primeres setmanes. Si no fos possible, es pot estimular amb el llevallets.
Avantatges de la lactància materna
Pel nadó, la llet materna és la més nutritiva i la de millor digestió, absorció i tolerància, estimulant el seu sistema immunitari i afavorint la seva flora intestinal. A més a més, la lactància materna conté anticossos de la mare que poden ajudar el nadó a resistir les infeccions.
També facilita la recuperació de la mare augmentant la producció natural d’oxitocina i disminuint les metrorràgies post-part.
Possibles complicacions de la lactància materna
La formació de clivelles és la principal causa d’abandonament de la lactància materna. Les clivelles es caracteritzen per un dolor persistent, inclús quan el nen no mama. Solen ser produïdes per una mala col·locació del nen al pit. Cal valorar la posició i si només agafa el mugró, indicarem una millor obertura de la boca, succionant gran part de l’arèola mamària. Si fos molt dolorós, facilitarem grups de suport a la lactància materna i assessorament específic.
Per últim, recordar que el natural és la lactància materna. És el més aconsellable en front d’aliments processats d’origen animal.
Dolors Chaves
Infermera unitat de neonatologia a la Clínica Sant Josep
Althaia – Xarxa Assistencial Universitària de Manresa