El càncer és una malaltia molt prevalent que implica un gran desgast físic com anímic. Els tractaments oncològics sovint comporten efectes secundaris que poden repercutir en la salut dels pacients. Per aquest motiu, l’alimentació és clau per millorar la tolerància als tractaments oncològics.
Com ha de ser l’alimentació dels pacients oncològics?
Es recomana seguir una dieta mediterrània, variada i equilibrada que contingui tots els grups d’aliments (cereals i derivats, tubercles i llegums, fruites i verdures, làctics i derivats, carn, peix, ous, greixos i olis).
Alguns dels beneficis que ens aporta aquesta dieta són:
- L’obtenció dels nutrients necessaris per al bon funcionament de tot l’organisme.
- El manteniment d’un pes adequat i d’una bona hidratació.
- Una major tolerància als tractaments i, pe tant, una disminució dels efectes secundaris que provoquen.
- Poder combatre millor les possibles infeccions.
Tot això permetrà que la persona que està passant per un tractament oncològic pugui conservar la seva qualitat de vida.
Recomanacions per a pacients amb càncer
1. Menjar aliments de tots els grups: Cada grup d’aliments proporciona una sèrie de beneficis per l’organisme, per tant es recomana fer una dieta que els inclogui a tots: fruites i verdures, proteïnes d’alt valor biològic, carbohidrats, àcids grassos saludables, calci, i l’últim, però no menys important, consumir aliments rics en vitamina D (salmó, verat, tonyina…).
Les proteïnes d’alt valor biològic són aquelles que aporten tots els aminoàcids essencials que són imprescindibles per a la regeneració de teixits i pel bon funcionament del sistema immunitari. Els aliments rics en aquests nutrients són els ous, el peix, la carn blanca (pollastre, conill, gall d’indi), i les parts magres del porc (llom i rellom). La carn vermella (vedella, poltre, xai…) es recomana limitar-la a un cop per setmana, intentant no consumir-la els dies pròxims als tractaments oncològics.
Altres aliments rics en proteïna que convé incloure en la dieta són els llegums, els fruits secs o els làctics. Alguns tractaments oncològics poden comprometre la salut òssia i és per això que cal assegurar un consum adequat d’aliments rics en calci com poden ser els làctics, les sardines en llauna, algunes verdures com el bròquil, la col, els tomàquets… i fruites com les taronges i els albercocs.
Els carbohidrats (tubercles, cereals i llegums) cal que estiguin presents en la majoria d’àpats perquè ens aporten l’energia necessària. Si no està contraindicat és recomanable triar opcions integrals que proporcionen fibra per mantenir una bona salut intestinal.
Els greixos també són necessaris, però cal triar aquells que ens aporten àcids grassos saludables com l’oli d’oliva verge extra, els fruits secs crus o torrats i sense sal, les llavors (lli, sèsam…) i fruites com l’alvocat. Cal minimitzar els olis refinats i els greixos trans com la margarina i també els greixos saturats com la mantega.
2. Coccions saludables: cal prioritzar les coccions a la planxa, al forn, bullides, al vapor o al papillote. Els fregits i arrebossats cal limitar-los.
3. Repartir les ingestes al llarg del dia respectant la sensació de gana de cadascú
Sovint els pacients experimenten una disminució de la gana per diversos motius com poden ser les nàusees i vòmits, canvis en el patró intestinal, alteració del gust i l’olfacte i sensació de plenitud gàstrica. Aquestes raons poden fer que la persona amb càncer li costi més menjar i en conseqüència baixi de pes i que el seu estat nutricional empitjori
Repartir la ingesta en àpats de menor quantitat però més freqüents, afavorirà una millor tolerància.
4. Es recomana assegurar la ingesta diària d’uns 2 litres d’aigua com a primera elecció, però també es pot combinar en forma d’infusions, sucs naturals o brous.
Els refrescos com la cola, les begudes energètiques o l’alcohol no són opcions saludables per l’alt contingut de sucres, edulcorants i cafeïna ja que provoquen toxicitat.
Podeu consultar i descarregar la nostra guia, amb consells, recomanacions i propostes de menús i quantitats, aquí.
També podeu ampliar la informació a la pàgina web https://oncoalicia.com/
Jordi Cols Guitart i Mar Lozano Claret, de l’equip d’infermeria de l’Hospital de Dia d’Oncologia d’Althaia