En aquest post explicarem la preparació nutricional abans d’una cirurgia major! Ens centrarem en consells basats en el Protocol ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) i us guiarem a través de recomanacions nutricionals abans del vostre procediment perquè estigueu més ben preparats i així afavorir la vostra recuperació.
Què podeu menjar per fer front a un procés quirúrgic de manera òptima?
Proteïnes:
Les proteïnes són fonamentals per a la reparació de teixits. Inclou fonts magres com pollastre, gall dindi, peix, ous, llegums i productes lactis baixos en greix. Les proteïnes ajudaran a reforçar els músculs i promouran una recuperació més ràpida.
Hidrats de carboni:
Opteu per carbohidrats preferiblement integrals, si no hi ha contraindicació, com ara cereals integrals, arròs integral i quinoa. Aquests proporcionen energia d’alliberament lent, essencial per fer front a l’estrès metabòlic de la cirurgia i facilitar una recuperació més ràpida.
Greixos:
Incorporeu greixos saludables com ara alvocats, nous i oli d’oliva. Aquests greixos són vitals per a l’absorció de vitamines liposolubles i juguen un paper en la funció immunològica, contribuint així a una recuperació més robusta.
Fruites i verdures:
Augmenteu la ingesta de fruites i verdures riques en antioxidants i vitamines. Aquests nutrients ajuden a reforçar el sistema immunitari i acceleren la cicatrització de ferides després de la cirurgia.
Hidratació:
Mantingueu-vos ben hidratats abans del procediment. L’aigua és essencial per a la funció cel·lular i ajuda a l’eliminació de toxines, una ingesta d’entre 1,5 a 2 l d’aigua diària són les recomanacions per a un adult sa. Limiteu el consum de cafeïna i d’alcohol, ja que poden contribuir a la deshidratació.
El dia de la cirurgia:
Seguiu les instruccions de l’equip assistencial sobre quan heu de deixar de menjar i beure. Depenent del tipus d’intervenció aquest temps pot variar, des de 2 h fins a 8 h prèvies a la intervenció. En cas d’haver de fer una preparació prèvia amb la dieta, el personal sanitari us farà arribar com l’heu de dur a terme.
La comunicació oberta amb les infermeres i l’equip mèdic és essencial. Compartiu les vostres preocupacions i preguntes per garantir una atenció personalitzada i eficaç. Recordeu que aquestes pautes són generals i poden variar segons la vostra situació individual. Seguiu sempre les recomanacions específiques de l’equip assistencial.
Miriam Batanero Casado
Infermera del Servei de Cirurgia d’Althaia