Segurament recordareu a Alexander Fleming, l’investigador que va descobrir la penicil·lina, els que no som tant joves no hem oblidat aquelles doloroses injeccions que patíem quan teníem angines o mal d’orella, … Doncs bé el que va ser el gran descobriment que va canviar la història de la Medicina al 1929 es pot acabar si no l’utilitzem bé….
La penicil·lina surt d’un fong comú que creix per la descomposició d’algunes substàncies i Fleming va descobrir que destruïa algunes bactèries, això va iniciar l’era dels antibiòtics, substàncies que han augmentat l’esperança de vida en tot el món. A partir del descobriment de la penicil·lina es van multiplicar els experiments i les farmacèutiques van aconseguir que a finals del 1940 fos fàcilment accessible i avui dia tenim a la nostra disposició dotzenes d’antibiòtics que es recepten en grans quantitats, la gran majoria en nens.
Poc temps després de l’entusiasme del descobriment i comercialització de la penicil·lina, es va fer visible el fenomen anomenat “resistència als antibiòtics”.
De bactèries en tenim moltes, de fet sense elles no podríem viure, poden estar dins o fora del cos humà (als budells, la boca, la pell…), però, n’hi ha algunes que provoquen infeccions. Els virus són microorganismes més petits i, a diferència de les bactèries, no sobreviuen fora de les cèl·lules del cos, també causen infeccions al ficar-se dins les cèl·lules sanes, però els antibiòtics no els destrueixen.
Si prenem antibiòtics quan la infecció que tenim es produïda per un virus, no només no els destruirà, sinó que també estem creant resistències, és a dir, les properes bactèries que ens contaminin, s’adaptaran a l`antibiòtic i així reduiran la seva eficàcia, necessitarem més dosis o haurem de canviar a un antibiòtic més potent per curar-nos; i si això es repeteix vàries vegades, aquestes bactèries que s’han fet fortes es van reproduint i van causant infeccions que no podem curar.
La resistència als antibiòtics s’ha convertit en una gran amenaça mundial per a la salut pública i aquest perill és especialment sensible en el cas dels nens.
És imprescindible que utilitzem de manera intel·ligent els antibiòtics, si els utilitzem quan no es necessiten o els prenem pel nostre compte i de manera incorrecta crearem més resistències i disminuirem les seves propietats curatives, posant en risc les generacions futures.
Molts metges ja ho saben i ja ho estan fent, la població ha de confiar en les indicacions mèdiques i fer un bons ús del antibiòtics.
Teo Baeza
Cap d’àrea qualitat i Seguretat. Althaia