El fòsfor és un mineral important per al cos humà, però en pacients que es troben en programa d’hemodiàlisi, es pot acumular en nivells elevats a la sang, cosa que es coneix com a hiperfosfatèmia. Això és perquè els ronyons, que normalment eliminen l’excés de fòsfor del cos, no funcionen adequadament en pacients en hemodiàlisi.
La hiperfosfatèmia pot ser problemàtica perquè l’excés de fòsfor a la sang pot unir-se al calci, cosa que porta a nivells baixos de calci a la sang. Això pot ocasionar debilitat òssia, dolor ossi i augmentar el risc de fractures. A més, l’excés de fòsfor també pot contribuir al desenvolupament de malalties cardiovasculars.
Per controlar els nivells de fòsfor en pacients en programa d’hemodiàlisi, es recomana seguir:
1. Una dieta baixa en fòsfor:
Aliments amb alt contingut de fòsfor que cal reduir al màxim en la dieta:
- Làctis (formatges curats, secs i semisecs , llet, iogurts, mató, sopes cremoses, llet condensada i amb pols, natilles, flams..): són aliments a reduir però en cas de consumir-ne alguna vegada és preferible prendre’ls sencers o semidesnatats
- Begudes (cervesa, cafè, té fred com el Nestea®, batut de cacau, begudes amb gas, refrescos)
- Fruits secs (ametlles, pinyons, cacauet, nous, avellanes, festucs…)
- Rovell d’ou
- Vísceres (cervell, ronyons, fetge…)
- Peix blau (sardina, salmó, tonyina, cavalla, seitó, peix en conserva…)
- Marisc
- Verdures (carxofes, espàrrecs, col de Brussel·les, xampinyons i bolets)
- Xocolata o derivats del cacau
- Llegums (cigrons, pèsols, gra de soja, mongetes seques, faves, llenties…)
- Aliments processats (mortadel·la, nuguetts de pollastre, cansalada, pernils, salsitxa i aus)
- Productes integrals (pa integral, pasta, arròs, galetes, cereals…)
Aliments més aconsellables:
- Fruites fresques com: poma, mores, raïm, mandarines, peres, prunes…
- Verdures fresques: col i flor, pastanaga, cogombre, api, bròquil …
- Peix blanc: rap, bacallà, lluç, mero, calamars, pop…
- Carn: pollastre, xai, conill, gall dindi i porc.
2. Prendre medicaments anomenats quelants de fòsfor. Aquests medicaments es prenen generalment amb els menjars i s’uneixen al fòsfor dels aliments, evitant així la seva absorció al cos.
És fonamental que els pacients en programa d’hemodiàlisi segueixin un pla de tractament integral, que inclogui la restricció dietètica de fòsfor, la presa de medicaments i l’assistència regular a les sessions d’hemodiàlisi, per controlar els nivells de fòsfor i minimitzar els riscos associats amb la hiperfosfatèmia.
Isabel Corral Padilla i Mònica Trench Vilageliu
Infermeres unitat de diàlisi d’Althaia