Actualment, ha aparegut la vacuna conjugada de protecció enfront a 20 variants del pneumococ. La vacuna serveix per prevenir la infecció per pneumococ, que pot produir diferents malalties, des d’una otitis, una pneumònia, a una malaltia pneumocòccica invasiva de major gravetat, com la sèpsia o la meningitis.
La major freqüència de malaltia es dona sobretot en la primera infància, en les persones de més edat o en condicions de risc. És una vacuna incorporada al calendari sistemàtic de vacunació de l’adult a partir dels 65 anys d’edat, així com per les persones de 18 a 65 anys amb determinades malalties cròniques de risc. Una sola dosi de vacuna protegeix per la resta de la vida, perquè té memòria cel·lular de les defenses creades, i també crea immunitat de la comunitat on hi ha un grup de persones vacunades (no solament origina defenses per l’individu vacunat).
La vacuna s’administra en una injecció intramuscular a zona deltoides del braç. Els efectes secundaris, que poden aparèixer els 3 primers dies després de vacunar, són dolor i/o inflamació en el lloc de la injecció, dolor muscular, fatiga, mal de cap i dolor a les articulacions.
Fins a l’aparició d’aquesta vacuna, es vacunava de manera general als majors de 65 anys amb la vacuna Pneumo23, que protegia de manera individual, però no de manera col·lectiva, juntament, amb la Pneumo13 conjugada, que protegia enfront a 13 variants del pneumococ.
En les persones a partir de 18 anys amb factors de risc o en les persones amb més de 65 anys, s’aconsella vacunar amb una dosi de Pneumo20 conjugada, tot i que hagin rebut una dels altres tipus de vacuna antipneumocòccica.
Cal tenir en compte que després de ser vacunat amb la Pneumo23 caldrà esperar almenys 12 mesos per ser vacunat amb la nova vacuna pneumo20 conjugada. De la mateixa manera, després d’haver esta vacunat amb la Pneumo13 conjugada, caldrà esperar almenys 6 mesos per ser vacunat amb la Pneumo20 conjugada.
Es recomana una valoració de la salut de cada persona per part de la infermera de referència assignada, per tal de calcular la necessitat vacunal oportuna, segons els antecedents de les malalties i de la vacunació prèvia.
Enllaços informatius relacionats amb el post:
Pilar Puig Plana
Infermera Referent de Vacunes, CAP Manresa 1