Acabes de tenir una criatura, les nits són una infinitat de passejades fins al bressol i t’estàs plantejant estirar-lo amb tu al llit. O, simplement, et ve de gust tenir-la més a prop i dormir junts. Avui al blog parlem del collit, dels seus beneficis i de com practicar-lo de forma segura.
Què és el collit?
Per collit s’entén compartir el llit amb els progenitors. Compartir habitació però no al mateix llit no és collit.
A la majoria de cultures del món es practica el collit, són molt poques les cultures que deixen el nadó dormir sol.
Durant la història de la Humanitat ha estat la manera habitual de dormir pares i fills, però encara que això sigui així, al final, és decisió de cada família fer collit o no. En cas que es decideixi no fer-ho, es recomana compartir habitació amb el nadó els primers 6 mesos de vida i idealment fins al primer any.
Té beneficis?
Dormir al costat del nostre nadó facilita l’alletament matern i afavoreix el vincle afectiu amb el nadó. En molts casos aporta tranquil·litat als pares ja que pots detectar amb més rapidesa les necessitats del nadó. En la majoria de les famílies afavoreix el son dels pares en no haver d’aixecar-se del llit per atendre la criatura.
Hi ha inconvenients?
La veritat és que encara que a molts pares els ajuda a dormir millor, a altres els impedeix el descans correcte, ja que el bebè es mou adormit i ells es van despertant. També disminueix la intimitat de la parella.
Moltes vegades sentim que no és bo que el nadó dormi amb nosaltres, perquè “s’hi acostumarà” o “no el traurem mai del llit dels pares”, però no hi ha cap estudi que digui que el collit afecta de manera negativa el desenvolupament emocional o psicològic del nen. No fa que els nens siguin ni més insegurs ni més dependents.
Com fer-ho de manera segura?
Com hem comentat el collit és beneficiós sempre que es practiqui de forma segura i si seguim una sèrie d’indicacions com:
– No fumar
– No beure alcohol
– No prendre fàrmacs sedants
– Utilitzar un matalàs ferm i evitar matalassos tous o d’aigua
– El nadó ha d’estar sempre cap amunt, quan ja sàpiga fer la volta, el podem col·locar de panxa enlaire però no importa si es va girant durant la nit
– Evitar el collit si s’està extremadament cansat
– Millor que sigui la mare qui faci el collit, ja que durant les primeres setmanes sol tenir el sentit d’alerta més desenvolupat
– Que hi hagi una temperatura agradable. A l’hivern es recomana dormir a uns 18ºC.
– Evitar abrigar el nadó en excés.
– No fer servir peluixos o mantes molt gruixudes que puguin provocar asfíxia
– Evitar adormir-se al sofà, ja que és tou i amb racons.
– Evitar adormir-se amb el nadó als braços, ja que pot caure
– No dormir amb germans grans o mascotes, durant el primer any
– Si el nadó es mou, posar barreres al llit per evitar caigudes
– Si el nadó és prematur o de baix pes, es recomana evitar el collit fins als 3 mesos, ja que són més immadurs i el seu cervell encara no controla de forma correcta la respiració durant el son.
Si no podem complir aquests requisits, és millor no practicar el collit, pel risc d’asfíxia i pel risc de la mort sobtada del lactant.
Què és la síndrome de mort sobtada del lactant?
Quan parlem de collit, inevitablement sorgeix el tema de la mort sobtada del lactant.
Es defineix com la mort sobtada d’un lactant de menys d’un any de manera inexplicable, i que és possible que es degui a diverses causes encara no conegudes.
És veritat que practicar collit ens permet estar més atents a si el nostre bebè presenta algun problema, però si no es practica de manera segura pot afavorir-lo.
S’ha demostrat que la lactància materna, dormir de panxa enlaire, el xumet, una temperatura adequada i ambients sense fum prevenen aquesta síndrome.
Fins quan es pot fer collit?
Doncs fins que la criatura o la família vulguin. És normal que durant els primers anys les criatures tinguin aquesta necessitat de contacte, però a poc a poc desapareix.
Si has decidit practicar el collit, disfruta-ho però sempre de forma segura.