Tornem a parlar de la temuda meningitis perquè recentment s’incorporarà una nova vacuna que substituirà la vacuna monovalent del meningococ C (un dels bacteris que causa la meningitis). A Catalunya, igual que a l’estat Espanyol, aquesta vacuna estarà inclosa i finançada en el calendari infantil per a tots els nens i nenes de 6è de primària.
Per què una altra vacuna contra la meningitis? Existeixen diverses famílies (serogrups) de meningococs i cada família d’aquest germen necessita d’una vacuna específica. Fins ara i des de fa temps es posava la del meningococ C (de forma gratuïta i en calendari sistemàtic) i des de fa uns anys també es pot posar la vacuna per al meningococ B (no finançada, la Bexsero®). A Espanya el serogrup més freqüent és el B (aproximadament el 70% dels casos) gràcies a que tenim bones cobertures vacunals del serogrup C i aquest ha disminuït molt. Al mateix temps però, hi ha hagut un augment dels casos de meningitis per a d’altres serogrups com el W i l’ Y, especialment en adolescents. És per això que el Ministeri de Sanitat ha decidit substituir la dosi dels 11-12 anys de la vacuna del meningococ C per aquesta nova vacuna que, a més del C, té altres serotips.
Quins altres serotips té? És una vacuna tetravalent que conté 4 components: A, C, W i Y i és coneguda com MenACWY. N’hi ha dues comercialitzades: Nimenrix® i Menveo®. Així doncs com podeu veure, és una vacuna més completa que la monovalent perquè inclou el serogrup C però també inclou els serogrups A, W i Y. Aquesta vacuna no té més efectes adversos que la del meningococ C que habitualment són poc freqüents i lleus.
És una vacuna nova? No. És una vacuna imprescindible a l’Àfrica Subsahariana (“cinturó de la meningitis”) i obligatòria a l’Aràbia Saudí per a tots els pelegrins a la Meca. També està inclosa en el calendari vacunal d’Anglaterra des del 2015 en els adolescents i als Estats Units, Canadà i d’altres països Europeus.
Des de fa un temps que la recomana el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria per als adolescents que vagin a fer una estada a aquests països (EE. UU., Canadà, Regne Unit, Àustria, Grècia, Holanda, Itàlia i Suïssa) i en les últimes recomanacions s’inclou en calendari.