Un dia qualsevol, a l’arribar de l’institut, el nostre fill adolescent ens dirà que es vol fer un tatuatge. L’adolescència és una etapa de rebel·lia i de desig de trencar amb la infància i en la realització d’un tatuatge troben una forma d’expressió…
La nostra primera reacció probablement serà cridar “NO!”. Però ja sabem que prohibir no és la actitud més adequada, perquè aconseguirem que les seves ganes augmentin, trencarem part de la confiança que tenen en nosaltres i poden buscar opcions per a realitzar-lo sense el nostre permís, opcions que probablement no seran les més adequades.
Si parlem en termes legals, segons la legislació espanyola actual és possible tatuar-se essent menor de 18 anys, sempre i quant existeixi una autorització signada pel pare/mare o tutor legal.
Per això el què tocaria fer seria parlar amb ells, escoltar-los, informar-nos nosaltres i informar-los a ells dels riscs que existeixen. Un tatuatge permanent és això. PERMAMENT, per tant ha de ser una decisió molt meditada i no fruit d’una moda o un rampell. Sí, és cert que ens poden dir que es pot esborrar amb làser, i és cert! Però és un procés dolorós i que no està exempt de complicacions. També hem de saber que segons la localització (cal evitar zones amb cicatrius o malalties de la pell com psoriasis…) el dibuix pot patir canvis davant de modificacions de pes, embarassos,…
Una vegada meditada i presa la decisió de realitzar-se un tatuatge, hem de buscar un centre adequat, que reuneixi les condicions higiènico-sanitàries exigides per la llei, o sigui, que s’utilitzi material estèril i obert davant del client (guants, agulles…). A més hem de comprovar la caducitat de les tintes. El personal que realitza el tatuatge ha de ser professional i estar format.
Tot i que us informaran adequadament de les cures post-tatuatge, heu de saber que el tatuatge no deixa de ser una ferida de la pell amb el risc que això comporta d’infecció (febre, dolor, picor, supuració…), sagnat, inflamació… davant de qualsevol anormalitat és aconsellable acudir al metge.
Heu d’evitar piscines i spas durant almenys 3 mesos, haureu de rentar la zona amb aigua i sabó i assecar a tocs i aplicar la pomada que us recomanaran al centre de la realització almenys durant 10 dies. És important sempre usar crema de protecció solar a la zona del tatuatge.
Habitualment quan es parla de tatuatge ens referim als permanents. Però també existeixen els tatuatges temporals. Entre aquests, ens agradaria fer menció als tatuatges d’henna. L’henna és un pigment natural però que freqüentment s’adultera amb PPDA per a potenciar la duració. Aquest component químic és al·lergènic, és a dir, que podria produir-nos una dermatitis al·lèrgica amb irritació de la zona, ampolles i inclús en alguns casos cicatrius permanents. Per això en cas de que el nostre fill o filla vulgui fer-se un d’aquests tatuatges haurem d’assegurar-nos que no contingui aquest component.
Ja teniu una mica més d’informació i de dades per decidir cap on anar el dia que us diguin que volen un tatoo!!!