Últimament només d’obrir la televisió o llegir un diari sentim el nom de “VIRUS ZIKA” amb molta facilitat. Sabeu però realment qui és aquest tal Zika?
A l’any 1947 es va descobrir aquest virus a Uganda concretament al bosc de Zika i d’aquí ve el nom. És un virus molt semblant al virus que provoca la febre hemorràgica del dengue, la febre groga… Com ells també es transmet per un mosquit. El virus infecta el mosquit i aquest el transmet a les persones.
Ja veieu que no és un virus nou! Fins fa poc hi havia hagut casos esporàdics a l’Àfrica i Àsia però en els últims anys s’ha expandit i ha produït brots epidèmics (grups de gent infectada i no només casos aïllats). El primer brot epidèmic va ser al 2007 en una illa de la Micronesia al Pacífic. Aquest virus ha anat viatjant i el març del 2014 es va notificar a Chile el primer cas al continent, el maig del 2015 a Brasil i des de l’octubre del 2015 fins a 18 països n’han notificat casos.
És tant perillós aquest virus? En general aquest virus causa una malaltia lleu amb febre, lesions a la pell, dolors articulars, ulls vermells, mal estat general… que sol durar entre 2 i 7 dies. En els països que hi ha hagut brots però s’ha associat a anomalies congènites greus amb microcefàlia (nadons que neixen amb els caps petits) en embarassades que s’infecten durant la gestació o també s’ha associat amb el Síndrome de Guillain-Barré (una malaltia autoimmune, és a dir que el propi cos s’ataca a si mateix i en aquest cas ataca al propi sistema nerviós). Es veritat però que aquest virus és el culpable? De moment el que s’ha vist és que en els països que hi ha hagut un augment de casos d’aquestes malalties paral·lelament hi ha hagut un augment del nombre de casos del virus Zika i s’ha fet una associació causa-efecte que s’està estudiant ja que pot haver altres factors implicats
Com es diagnostica? El diagnòstic es microbiològic és a dir que cal demostrar la presència del virus al nostre cos i això es fa amb una mostra de sang per una tècnica que s’anomena PCR.
Com es pot prevenir? Els mosquits són els que passen la malaltia als humans pel que caldrà evitar les picades per aquest mosquits mitjançant repel·lents, cobrir el cos amb roba així com buidar els utensilis que poden acumular aigua que són llocs de cria de mosquits…
Hi ha tractament? El tractament és simptomàtic ja que no hi ha cap tractament específic. Caldrà beure líquids, fer repòs i prendre paracetamol si hi ha dolor o febre. De moment no hi ha vacuna.