La laringitis és la inflamació de la part superior de la via aèria i /o les cordes vocals i com a tal s’inclou dins del grup de malalties de la via aèria superior, o el que és el mateix, les parts més altes dels conductes que utilitzem per respirar.
Aquesta inflamació de la laringe produeix estretament de la part alta de la via aèria i inflamació de les cordes vocals produint el soroll de la tos tan característic d’aquesta malaltia. També pot produir ronquera, febre, mal de coll, sequetat de gola i dificultat per empassar, fins i tot, si aquesta s’agreuja, pot acabar produint dificultat respiratòria i afonia. La tríada clàssica d’aquesta malaltia és justament la tos “laríngea” (o tos “de gos”), l’estridor inspiratori (un soroll a l’inspirar) i l’afonia. I també és típic que aparegui o empitjori a la nit (“el nen va anar a dormir molt tranquil i normal i de sobte s’ha anat tapant…”)
Aquesta malaltia sol estar causada per virus similars als de la grip o les bronquitis, més freqüents en èpoques de tardor i hivern. I també per sequetat ambiental. Molt més rarament poden ser causades per bactèries, fent necessari l’ús d’antibiòtics (això serà excepcional!!).
El diagnòstic és senzill al sentir la típica tos que empitjora amb el plor i quan el nen respira més de pressa ( per exemple, quan s’enfada), l’estridor i l’afonia. No cal fer cap prova complementària especial per fer confirmar aquest diagnòstic.
La laringitis sol curar-se sola en 5 – 7 dies, però si aquesta causa moltes molèsties en el nadó o l’infant es poden utilitzar diferents antinflamatoris segons la gravetat. El més utilitzat és l’ibuprofé (Dalsy®), però si la tos s’agreuja o les molèsties són importants, també es poden utilitzar antinflamatoris més potents com els corticoides, que es poden utilitzar en xarops o nebulitzats amb mascareta, però això ja és decisió dels pediatres. Els casos més greus de vegades necessiten ingrés per fer el tractament a l’hospital fins que no millora la dificultat respiratòria, però la majoria en tenen prou amb medicació a urgències o a domicili.
El més important és saber que en els casos de laringitis és important mantenir un ambient tranquil a casa (per tal de no empitjorar la tos), evitar l’escalfor, ja que per l’inflamació de la laringe va millor el fred (a vegades pot ser beneficiós obrir una finestra per respirar aire fred, o fins i tot, obrir la porta del congelador perquè l’infant respiri l’aire fred de la congelador) i en cas que es presenti algun signe d’alarma com tos important o dificultat per respirar, cal acudir al metge de capçalera o al servei d’urgències.