Tot sovint veiem que arriba a urgències un nen perquè s’ha pres la pastilla de la iaia, perquè l’han trobat amb el pot d’ibuprofè a la boca o perquè s’ha begut alguna cosa de neteja que guardaven dins una ampolla d’aigua.
Si això passa, conserveu la calma i per saber si el que s’ha pres pot ser tòxic és útil trucar al telèfon de toxicologia que ens dirà què cal fer i funciona les 24 hores del dia: 915.620.420.
Quan hi ha possibilitat d’intoxicació cal anar sempre a un centre d’urgències hospitalàries ja que tot i que la majoria de vegades no tindrà repercussió, les que sí que poden tenir-ne, poden ser potencialment greus.
Serà important pel pediatra saber què ha ingerit (portar sempre que es pugui el producte), quina quantitat i quanta estona fa.
Com gairebé sempre…. La PREVENCIÓ és el millor consell. Us deixem una petita llista de recomanacions:
- Guardeu els medicaments, productes de neteja, pintures i insecticides fora de la vista i abast dels nens. Si el lloc on es guarda és accessible caldria posar un pestell
- No poseu mai productes tòxics en envasos d’aliments o begudes com ampolles d’aigua, de refresc, etc. Conserveu-ho sempre en l’envàs original.
- No preneu medicaments davant dels nens ni digueu el bo que és un determinat xarop.
- No acumuleu molts medicaments a casa. Un cop utilitzats porteu-los als punts de recollida de les farmàcies. Tingueu només algun xarop per la febre i el dolor com l’ibuprofè o el paracetamol.
- Conserveu per escrit les dosis dels medicaments i pel que us l’han prescrit.
- En cas d’acudir a urgències porteu sempre el que la criatura s’ha pres i recordeu l’hora aproximada i la quantitat ingerida.
- No intenteu provocar el vòmit.
- Si el tòxic ha entrat en contacte amb els ulls no li poseu res. Només renteu immediatament amb aigua corrent abundant perquè l’aigua arrossegui el producte. Feu el mateix en cas de contacte amb la pell.
Els nens són curiosos per naturalesa i això fa que la casa sigui un lloc ple de perills involuntaris!!!