Incloure la realitat dels Trastorns Mentals i les Addiccions en el Model català de planificació de decisions anticipades semblava necessari des de feia molt temps
Al març del 2018 es va aprovar el document El respecte a la voluntat de la persona amb trastorn mental i/o addicció: document de voluntats anticipades (DVA) i planificació de decisions anticipades (PDA), del Comitè de Bioètica de Catalunya, amb l’objectiu d’identificar els problemes ètics que planteja la utilització de les directrius anticipades i fer propostes per avançar en la implementació del DVA i la PDA en el nostre país.
L’evolució d’alguns trastorns mentals es caracteritza sovint per episodis aguts de descompensació psicopatològica, alternats amb períodes de recuperació i estabilitat del funcionament mental i conductual. En les fases agudes, la competència de la persona pot estar greument afectada, per això és extremadament important poder planificar amb el pacient l’atenció, davant la futura aparició de descompensacions.
Plantejar la introducció de la PDA en l’àmbit de la salut mental presenta un conjunt de reptes molt importants, que suposen plantejar-se un canvi en l’actual funcionament de la xarxa de salut mental, ja que s’obre la porta a prendre decisions conjuntes sobre el procés de recuperació.
Elaborar correctament una PDA és un procés que implica introduir canvis en la relació de les persones amb problemes de salut mental amb tots els altres agents implicats: les famílies, els professionals que les atenen, els serveis en els que són ateses, les polítiques públiques,… Suposa escoltar la seva vivència de la malaltia, les seves preferències i pors i compartir amb ells el procés de decisió. Així la PDA pot ajudar a millorar el respecte pels drets de la persona amb un problema de salut mental en el seu procés de recuperació, atès que la persona participa del seu propi procés com un agent determinant a l’hora de decidir com vol ser tractat en cas que la seva competència es vegi afectada.
La PDA apodera la persona. És una bona eina per treballar la consciència de trastorn, dels símptomes, del diagnòstic i de la responsabilitat vers el tractament i el procés de recuperació. Alhora, afavoreix l’aliança amb el professional de la salut mental i la vinculació a la xarxa assistencial.
La implicació de tots els agents és imprescindible per dissenyar accions futures que introdueixin la PDA no només com a eina, sinó com a canvi cultural global dins l’àmbit de la salut mental. Aquesta és una aposta que ha de contribuir al compliment de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Àurea Autet Puig
Cap de Divisió de Salut Mental