Dintre de les diabetis trobem la Diabetis MODY (de les segles en anglès “Maturity Onset Diabetes of the Young”). Actualment s’està canviant el concepte de MODY per diabetis monogèniques, ja que es coneix que la seva causa és un defecte mutacional. És una diabetis hereditària i poc freqüent ja que només es presenta en un 2- 5% dels casos de diabetis.
La Diabetis tipus MODY es pot manifestar per un augment de glucosa en sang lleu i mantingut, tot i que també es poden presentar casos greus, que s’assimilen a una Diabetis Mellitus tipus 1 (DM T1).
La importància del diagnòstic radica en diferenciar-la de la Diabètis Mellitus (T1 o T2) per tal d’evitar tractaments no adequats.
Existeixen diferents subtipus de Diabetis MODY en funció de la mutació genètica, i cadascuna presenta un patró i unes característiques específiques. Les més freqüents i les mutacions més conegudes són la MODY-1, MODY-2 i MODY-3, però actualment existeixen més de 11 subtipus.
La majoria de Diabetis MODY es comporten com una DM T2 de l’adult però que apareix en nens i joves, i amb unes característiques pròpies:
-Hiperglucèmia (augment de sucre en la sang) lleugerament alta.
-Aparició abans dels 25 anys, però de vegades es diagnostica passada aquesta edat.
-Absència d’obesitat.
-Presència d’aquest patró de diabetis en més de 2 generacions, és a dir, forma hereditària autosòmica dominant.
-No presenta els autoanticossos propis de la DM T1 (els anticossos antipancreàtics)
-No sol dependre del tractament amb insulina en la majoria de casos, o, únicament, en casos especials com l’embaràs
-Presenta menys complicacions microvasculars i macrovasculars que la DM T2
Tot i ser una diabetis lleu, requereix igual que en les altres tipus de diabetis d’ un seguiment mèdic i d’uns hàbits de vida saludables per evitar la progressió de la malaltia i evitar les possibles complicacions
Eugènia Abadal i Teresa Pons
Infermeres de diabetis d’Althaia