PREVENCIÓ EN MALALTIES INFECCIOSES – Dra. Meritxell Royuela
El sistema immunitari: El cos humà porta lluitant contra malalties infeccioses des de fa milions d’anys. Això ha permès anar desenvolupant mecanismes de detecció de patògens i defensa, per tal d’organitzar-se per combatre’ls i eliminar-los.
El nostre sistema immunitari té barreres defensives com la pell, les glàndules lacrimals, el mucus i les glàndules gàstriques (que inactiven alguns microorganismes amb àcid). També disposem de cèl·lules dedicades a la defensa de l’organisme: els macròfags, i resposta immune mediada per la reacció antigen-anticòs. Però tot i això, la supervivència en alguns casos d’infecció seria escassa.
Al llarg del segle XX la ciència va evolucionar amb la descoberta de diverses estratègies de prevenció (rentat de mans, sistemes de clavegueram, vacunes) i tractament (antimicrobians) que han permès passar d’una esperança de vida de 32-35 anys en homes (tot i que ja hi havia gent que sobrevivia més de 50 o 60 anys) a superar els 80 anys un cop entrat el s. XXI.
Les vacunes: en l’estratègia es presenta a l’organisme els patògens o fragments de patògens inactivats o morts per tal de crear mecanismes de defensa per quan ens topem amb els patògens en la comunitat. Això permet defensar-nos-en i evitar la malaltia.
Gràcies a la vacunació comunitària en el nostre ambient (aconseguir un percentatge rellevant de població protegida) s’ha aconseguit controlar i, pràcticament eradicar, infeccions que havien presentat índexs de mortalitat molt elevats: verola, poliomielitis, tos ferina, diftèria,…
Actualment disposem d’un ampli ventall de vacunes, tot i que probablement no tantes com ens agradaria. La vacunació serveix per un mateix i per la comunitat. Mantenir un bon percentatge de població vacunat protegeix enfront la malaltia de forma poblacional evitant epidèmies.
El rentat de mans: cal rentar-se les mans molt, molts cops al llarg del dia. Un gest tan senzill com rentar-se les mans és una de les millors maneres de prevenir el contagi de malalties infeccioses. Rentar-se les mans amb aigua i sabó o una solució alcohòlica podria evitar un 44% de les malalties diarreiques o un 25% de les infeccions respiratòries, les dues causes més importants de mortalitat infantil al món
Si ens fem una ferida, cal rentar-la bé amb aigua i sabó per evitar que els microorganismes que tenim a la pell i els que hi puguin haver a l’ambient siguin capaços de penetrar als teixits tous i causar infecció.
Al tossir o esternudar: cal fer-ho al colze. Evitar fer-ho a les mans ja que la propagació es veuria afavorida.
L’ús del preservatiu: a més d’evitar embarassos no desitjats, permet evitar el risc de malalties de transmissió sexual.
La higiene dels aliments: evitant infeccions per microorganismes que l’àcid de l’estómac no sigui capaç d’eliminar. Important rentar fruites i verdures abans de menjar-les; recordar coure prou bé el pollastre i congelar el peix prèviament a cuinar sushi.
Beure aigua embotellada: en zones on l’aigua pugui estar contaminada (en països subdesenvolupats però també a casa nostra). Cal evitar fonts d’aigua dubtoses i sobretot si no sabem si poden provenir de zones on hi hagi bestiar.
*Fotografia de Meritxell Royuela amb les companyes d’Hospital de Dia del Pacient Crònic per commemorar el Dia Mundial del Rentat de Mans 2016