Aquesta dita catalana vol explicar la tradició de que per les festes, la família es reuneix a casa i celebren el Nadal al voltant d’una taula plena de menjars exquisits i bons beures, una bona escudella catalana i un fart de carn d’olla. Dies en els que familiars que viuen fora aprofiten per tornar a casa i retrobar-se, possiblement molt d’ells, sols es veuran un cop a l’any i serà per aquestes dates.
Aquest any, no cal dir que és diferent… qui ens ho havia de dir al Nadal de l’any passat, que ens quedaven tres mesos justos per canviar completament de vida? Que tot faria un tomb i viuríem les situacions que hem viscut i que encara estem vivint…. per que això no s’ha acabat!!!. Sí que estem segurament a la recta final, perquè la vacuna està al caure i és certament l’esperança de que tot torni a la normalitat.
Les vacunes, des del seu descobriment, han estat la mesura de prevenció de malalties que més beneficis han aportat a la humanitat, s’han pogut eradicar malalties que havien produït una gran mortalitat i s’han mantingut controlades altres malalties també molt agressives per a l’home. Cap altre medicament ha salvat tantes vides com les vacunes però el procés d’immunització requerirà de temps i d’un temps llarg.
Mentrestant ens estan demanant responsabilitat i aquesta responsabilitat requereix de limitacions. Limitacions que no ens agraden, perquè portar la mascareta, ja ens hi hem acostumat; rentar-nos les mans, doncs ho fem bastant més que aban;, però a un ésser social que li demanin que limiti les relacions socials…això si que és difícil! Però malgrat sigui difícil, hem de llençar la mirada al futur, visualitzar un futur on la pandèmia del Coronavirus estigui controlada i que hagi estat gràcies a la voluntat, responsabilitat i bones pràctiques de tothom i per descomptat, també gràcies a la vacuna.
I aquestes bones pràctiques impliquen que aquest any limitem les relacions socials, reduïm al màxim els grups de retrobament, fem cas dels consells que es donen, tant des dels governs, com des dels grups d’experts que hi ha dins la sanitat i pensem que si ho fem bé, tot s’acabarà abans i abans podrem fer la vida que fèiem.
Per tant aquest any…
Per Nadal cada ovella al seu corral i per Sant Esteve cadascú a casa seva…però aquest any que el corral tingui el mínim d’ovelles possible.
Bon Nadal a tothom!
Judith Casellas de Miguel
Infermera responsable de recursos materials a Althaia