Tot sovint a les nostres platges apareixen meduses aprop de la costa i per tant és fàcil que en alguna ocasió ens piquin, ja sigui perquè tot nedant la toquem sense voler o bé per intentar agafar-la.
Les meduses tenen per la part de fora unes cèl·lules que utilitzen per captar aliment que tenen un líquid tòxic en el seu interior que és el que quan s’allibera pot fer picor i dolor. Aquesta picor i dolor sol ser més fort ens els nens i nenes que en els adults. Que sigui més o menys intensa la picada també depèn del tipus de medusa.
Què passa quan ens piquen?
Quan la medusa es posa en contacte amb la nostra pell allibera aquest líquid tòxic que provoca una mena d’urticària. La zona afectada es pot inflamar i posar vermella, pot picar o pot fer mal i algun cop fins i tot sagnar una mica! També a vegades dóna la sensació com de rampa o com si s’adormís allà on ens ha picat i poden deixar unes lesions a la pell en forma de butllofes. Tot i que és molt poc freqüent, a vegades es produeix una anafilaxis que és potencialment greu.
Què podem fer?
– Si queda algun tentacle el traiem amb pinces. Mai amb les mans! Evitem fregar la zona perquè encara ho irritarem més.
– Ho rentem amb sèrum fisiològic o amb aigua del mar. No ho fem mai amb aigua dolça. L’aigua dolça fa que les cèl·lules es trenquin i el verí, que encara estava a dins i que no ens molestava, surti de la cèl·lula i ens faci més mal. Es podrà utilitzar també l’alcohol o el vinagre.
– Un cop està ben net podem aplicar fred durant uns 10 minuts. El gel no li posarem directe sinó embolicat amb un drap o tovallola.
– Si el dolor o la picor és important es pot prendre algun analgèsic (ibuprofè per exemple).
– Si el dolor és més intens o s’inflama molt… acudirem a un centre mèdic per valorar-ho per si precisa prendre un antihistamínic o aplicar una pomada de cortisona i descartar complicacions.
Com ho prevenim?
– Si evitem les meduses, evitarem les picades. Per tant, quan a la platja avisen per megafonia que hi ha perill de meduses cal anar molt en compte a l’hora del bany
– Mai intenteu agafar-ne cap!
– Una samarreta o la roba de neoprè fa de barrera natural i evitaran també el contacte.