Les LRD (Lesions Relacionades amb la Dependència) són un problema de salut d’una gran magnitud. Les seves conseqüències són ben conegudes i, si no es tracten, poden portar a un desenllaç fatal per a la persona que les pateix.
La prevenció és la millor eina de les que disposem i aquesta comença a les llars. Però, com podem protegir les persones al nostre càrrec des de casa? Resumim les mesures que ens ajudaran a fer-ho començant per diferenciar els quatre mecanismes que produeixen les LRD.
1-Pressió
La pressió és un dels factors sempre present en les persones dependents. No només per passar molta estona al llit o assegut, sinó també per factors com una roba massa ajustada o la pressió que poden exercir eines terapèutiques com ara les sondes o les mascaretes. Haurem d’alleugerir la pressió de la següent manera:
-Retirar en la mesura del possible la causa de la pressió.
-Utilitzar matalassos antiescares sempre que sigui possible.
-Canvis posturals amb freqüència.
-Hidratar la pell, especialment sobre prominències òssies (espatlles, colzes, trocànters, sacre, mal·lèols, talons…) amb freqüència evitant fregaments enèrgics.
-Utilitzar taloneres de protecció. Si no se’n disposa és convenient protegir els talons amb mitjons de cotó.
2-Cisalla
Aquest mecanisme actua quan incorporem a la persona en un angle superior a 30º fins arribar als 90º. Així doncs és molt important no incorporar el capçal del llit en un angle superior a 30º i, si s’asseuen, fer-ho de manera que quedi ben incorporada amb l’esquena recta en 90º i assegurar que es manté la postura
3-Humitat
En cas d’incontinència (tant urinària com fecal) i després de la higiene, és necessari mantenir la pell eixuta. Hem de tenir en compte que la suor, la saliva o els exsudats també són factors que provoquen humitat i poden desencadenar lesions a la pell.
La millor prevenció doncs és mantenir la pell eixuta i protegir-la amb cremes o pomades barrera a les zones més exposades a humitats.
4-Fricció
La fricció apareix quan la pell de la persona es frega contra una superfície. Sol donar-se quan recol·loquem a la persona tant al llit com a la cadira. Les zones que més la pateixen són els omòplats, l’esquena o els glutis.
Així doncs la manera de prevenir aquestes lesions és evitant el fregament servint-nos de llençols per fer les mobilitzacions o transferències. És ideal fer-ho amb ajuda d’una altra persona i sincronitzadament.
Per altra banda la higiene i la nutrició també s’han de tenir en compte a l’hora de fer prevenció.
Enumerem les mesures que hem de prendre:
Higiene
-Utilització de sabons suaus amb pH neutre.
-Rentat que no superi els 5-10 minuts
-La temperatura de l’aigua ha d’estar entre 36º i 37ºC
-S’ha d’eixugar acuradament els espais interdigitals i plexes i fer-ho sense fricció
-S’ha d’hidratar la pell amb cremes hidratants
-Evitar productes assecants: alcohol, colònies, talc…
-Canviar els bolquers en funció de la incontinència.
Nutrició
-S’ha de seguir una dieta rica i equilibrada per mantenir en estat òptim les funcions de la pell:
-Es recomana una dieta hiperproteica. Les quantitats recomanades de proteïna variaran en funció de l’estat nutricional de la persona atesa. Es poden emprar suplements quan la ingesta sigui pobra o se’n sospitin dèficits.
-La hidratació és molt important per a mantenir la pell en bon estat. Assegurar una ingesta de líquids adequada
Joan Ontiveros
Infermer consultor per Ferides Cròniques i Complexes (FCC) d’Althaia.