Quan ingressa un malalt a les unitats d’hospitalització, se li realitza un entrevista exhaustiva amb valoració del seu grau d’autonomia o dependència. En el moment de l’ingrés i degut al procés de la malaltia hi sol haver una davallada funcional.
Un dels objectius de l’equip d’infermeria és el de recuperar i mantenir el mateix grau d’autonomia que tenia a casa, el més aviat possible, sempre i quan el seu estat ho permeti.
En aquest aspecte la família hi té un paper molt important, la seva presència ajuda a normalitzar la situació molt més ràpid perquè pot ajudar en diverses situacions, com per exemple, acompanyar al lavabo, a menjar, o senzillament fer companyia perquè no se senti sol o sola.
La companyia fomenta una millor recuperació tant a nivell físic com psicològic del pacient, és important no sentir-se sol.
Per facilitar el retorn al domicili, es donaran les eines necessàries en quant a docència, tant a la persona atesa com als seus acompanyants, ensenyant les cures que s´hagin de continuar realitzant a domicili, i tot el què requereixi un cert aprenentatge (realitzar la higiene, evitar caigudes, adequar la dieta a les seves necessitats, seguir un bon compliment de la medicació, aprendre cures específiques en relació a la seva malaltia…)
En cas de persones ateses, sense persones de referència que se’n puguin fer càrrec, la infermera donarà el suport i gestionarà els recursos necessaris, conjuntament amb la família perquè en el moment de l’alta es pugui donar cobertura a les seves necessitats
Intentem fomentar una bona connexió entre pacient, familiars i personal, per beneficiar així la bona recuperació i poder retornar, el més aviat possible, al seu entorn habitual.
Gemma Soler, Sara Belmonte i Roser Sellés
Personal d´infermeria de cirurgia