Aquests dies estem preparant cursos de reanimació neonatal, és per això que hem pensat que seria interessant fer-ne cinc cèntims per a que en conegueu les nocions més bàsiques…
El naixement d’un nadó és un esdeveniment tant emocionant com interessant des del punt de vista orgànic. En pocs instants el fetus, alimentat i oxigenat fins aleshores a través de la placenta, passa a utilitzar els pulmons per primera vegada i a oxigenar-se per si sol. Els seus pulmons, per estrenar, passen d’estar totalment buits d’aire a inflar-se en els primers plors. Els circuits circulatoris alhora han de canviar, ja que l’estació de servei de la placenta i els vasos sanguinis del cordó umbilical queden anul·lats…i el flux sanguini ha de ser desviat de forma massiva cap als pulmons per a rebre oxigen. Això s’aconsegueix en tancar-se vasos sanguinis (com el ductus arteriós i el conducte venós) i orificis cardíacs (foramen oval) que són indispensables per a la circulació fetal però totalment molestos per a la circulació del nadó.
En la major part de les vegades, els nadons superen amb tota la naturalitat del món aquest primer repte que els planteja la vida i fan la transició de la vida fetal a la neonatal com si res. No obstant, quan el fetus presenta algun tipus de patiment i no està al 100%, quan és prematur, quan les aigües són meconials, etc… pot ser que tingui dificultats per a fer la transició i és aleshores quan entra en joc la reanimació.
Els obstetres i llevadores, quan detecten algun factor de risc ens avisen per estar presents en el moment del naixement. La nostra feina en aquest cas consisteix en conèixer els factors de risc del nadó per a poder actuar en conseqüència i sobretot observar-lo de forma molt sistematitzada al moment de néixer amb la intenció de detectar incidències en l’expansió pulmonar, inici de la respiració i redistribució dels fluxs. Segons com sigui la respiració i el nivell d’activitat del nen haurem de fer més o menys maniobres, que tenim sistematitzades en algoritmes que els experts en reanimació han establert.
És molt important que el personal de les sales de parts, pediatres, anestesistes…estiguem molt ben entrenats en aquest tipus d’actuacions en què cada segon de vida del petit és molt important. I l’entrenament no es pot fer en la vida real… és per això que impartim cursos en què simulem situacions de risc dels fetus amb ninots de reanimació i repassem tots els procediments a seguir per tal que les nostres actuacions en la vida real siguin ben ràpides i sobretot eficaces.