Quan pensem en una persona amb autisme ens venen al cap nens que prefereixen jugar sols, que tenen interessos molt específics i que poden tenir dificultats evidents en la comunicació. Però, i les dones? Sabeu que moltes dones amb autisme no són diagnosticades fins a l’adolescència o, fins i tot, fins a l’edat adulta? Algunes d’elles han passat la infància sentint-se diferents, fent un gran esforç per encaixar, sense entendre per què tenien més dificultats que les altres.
Un diagnòstic que arriba tard
L’autisme en dones ha estat durant molt de temps poc reconegut. Això es deu, en part, al fet que els criteris diagnòstics es basen en estudis fets majoritàriament amb nens. Com a conseqüència, moltes nenes amb trastorn de l’espectre autista (TEA) creixen sense un diagnòstic, desenvolupant estratègies per amagar les seves dificultats. Precisament, aquest fenòmen es coneix com a masking o camuflatge.
Les dones autistes poden imitar el comportament social dels altres, aprendre regles de manera conscient i forçar-se a encaixar, però això té un cost emocional molt alt. L’ansietat, l’esgotament social i la baixa autoestima són freqüents entre elles, sobretot quan arriben a l’adolescència i el repte de les relacions socials es complica.
Com es manifesta l’autisme en dones?
Cada persona amb autisme és diferent, però en el cas de les dones és més habitual trobar:
- Una gran capacitat per mimetitzar-se amb els altres, tot i sentir-se diferents.
- Interessos intensos, però socialment més acceptats (per exemple, la literatura, la psicologia, l’art o els animals).
- Un esforç enorme per encaixar en el grup, que pot portar a un gran esgotament social.
- Sensibilitat sensorial elevada, que es pot expressar de manera subtil (evitant etiquetes de la roba, determinats sorolls, algunes textures d’aliments etc.).
El valor d’un diagnòstic
Saber que una dona té autisme pot marcar una gran diferència en la seva vida. No es tracta de posar etiquetes, sinó d’entendre. Amb un diagnòstic adequat, pot deixar de culpar-se per les seves dificultats i connectar amb altres persones que han tingut vivències semblants.
L’autisme és una manera diferent de processar el món. Cada vegada som més conscients que l’autisme s’expressa de formes molt diferents, i donar veu a les dones autistes és el primer pas per garantir que rebin el reconeixement i el suport que mereixen.
Avui, Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, fem visible l’invisible. Perquè comprendre és el primer pas per incloure.
Tamara Jiménez i Sílvia Delgado, psicòlogues del Servei de Salut Mental Infantojuvenil d’Althaia.