L’apnea obstructiva del son (AOS) és un trastorn en el qual la respiració s’interromp diverses vegades. Es calcula que a Espanya hi ha entre 5 i 7 milions de persones amb aquest trastorn i que els casos s’han incrementat un 45% en els últims 10 anys. També es considera que el 25% d’accidents de trànsit hi estan relacionats. A més, les apnees acostumen a afectar més els homes que a les dones, però, en el sexe femení, aquesta malaltia està infradiagnosticada.
I quins són els símptomes d’aquest trastorn?
Els símptomes més freqüents són els roncs estrepitosos, excessiva somnolència diürna, cansament o fatiga durant el dia, son no reparador, augment de la freqüència miccional durant la nit, apnees observades i cefalea matutina.
El diagnòstic se sol fer a través d’una prova anomenada poligrafia nocturna, que consisteix a dormir amb un aparell que registra durant la nit el nombre d’apnees, en quina posició estem quan les fem i com afecta això al nivell d’oxigen en sang.
En el cas de les dones, costa més la detecció, ja que no solen roncar tant i això fa que no pensin que puguin tenir aquest problema. Solen manifestar sensació de cansament diari, depressió, ansietat, insomni i cefalea matinal. A partir de la menopausa, el risc de patir apnees de la son s’iguala entre homes i dones.
I per què es produeixen?
Les apnees es produeixen perquè hi ha una obstrucció total (apnea) o parcial (hipoapnea) de la via aèria superior que porta a un cessament o disminució del flux d’aire i, per tant, a una reducció del nivell d’oxigen en sang. Quan això passa, el descans no és efectiu, i durant aquestes pauses respiratòries, el cervell, el cor, els ronyons i altres òrgans essencials pateixen per no poder rebre prou oxigen.
Per aquest motiu, les apnees augmenten el risc de patir hipertensió arterial, accidents vasculars cerebrals, arrítmies cardíaques, problemes cardíacs recurrents i, també, s’ha demostrat una relació amb malalties metabòliques com la diabetis mellitus. Així doncs, les apnees greus no tractades poden reduir anys de vida.
I com es pot prevenir aquest trastorn?
Portar una vida saludable pot ajudar a disminuir-lo. Hàbits saludables com fer exercici físic de manera regular pot disminuir més d’un 30% el nombre d’apnees. També és important mantenir uns bons hàbits de son, dormir en decúbit lateral o de bocaterrosa, i limitar el consum d’alcohol, cafeïna així com evitar el tabac i alguns medicaments, com són els tranquil·litzants. Pels casos més greus diagnosticats, els pacients dormen amb un aparell, anomenat CPAP, que dona una pressió positiva continua en la via aèria superior.
Esther Prat, Estela Vila i la Roser Puig
Infermeres Pneumologia Consultes Externes. Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa

Esther Prat, Estela Vila i la Roser Puig
Infermeres Pneumologia Consultes Externes. Althaia