La compra d’aliments és una activitat crucial que impacta directament en la nostra salut i benestar.
Una de les causes freqüents de la mala alimentació és la falta d’organització. Avui en dia, amb l’augment generalitzat dels preus, la recerca d’opcions més econòmiques s’ha convertit en una necessitat per a moltes famílies.
Aquest context subratlla la importància d’una planificació en la realització de la compra per assegurar una dieta saludable, reduir el malbaratament i gestionar eficaçment els recursos disponibles.
Aquí us oferim alguns consells pràctics per a fer una compra saludable, econòmica i més sostenible.
Abans d’anar a comprar:
- Planificació: Planificar els menús de la setmana us ajudarà a saber exactament què necessiteu comprar i evitarà compres impulsives.
- Elaboreu una llista de la compra basada en el vostre menú setmanal. Això permetrà centrar-vos en els productes necessaris.
- Eviteu anar a comprar amb gana: Comprar amb l’estómac buit pot dur a comprar aliments poc saludables i innecessaris i a comprar més quantitat de la necessària.
- Porteu la quantitat exacta de diners: Intenteu portar només la quantitat necessària per a la compra. Això us ajudarà a no gastar en productes que innecessaris.
Durant la compra:
- Trieu aliments mínimament processats: Opteu per productes frescos, com fruites i verdures, en lloc de menjars preparats o ultraprocessats.
- Verdures i fruites de temporada: Compreu fruites i verdures de temporada. No només és més econòmic, sinó que també garanteix que estiguin en el seu millor moment de frescor i sabor.
Per què és important que els productes siguin de temporada i proximitat?
Les fruites i verdures adaptades a l’estació de l’any són més econòmiques i més bones (pel seu sabor, aroma, textura, etc.). Comprant-les així, reduïm la petjada de carboni i, per tant té menys impacte en el planeta i és més sostenible. Igualment, contribuïm al desenvolupament rural i local, ambiental i sòcioeconòmic.
Els calendaris de temporalitat ens poden servir de gran ajuda. És important buscar el que més s’apropi a la vostra zona de referència
A la comarca del Bages, ens podem orientar per aquest calendari que ens proposa Opcions.org.
Altres recomanacions:
- Fixeu-vos en el preu per quilo: comparar el preu per quilo us ajudarà a identificar les opcions més econòmiques i evitarà que pagueu de més per productes amb presentacions més petites.
- Compreu peces senceres de carn i peix: comprar peces senceres sol ser més econòmic i et dona la possibilitat de preparar els aliments al teu gust.
- Interesseu-vos per la targeta de fidelització i les ofertes del dia: moltes botigues ofereixen descomptes i promocions especials als titulars de targetes de fidelització. Demaneu-les i aprofiteu les ofertes del dia.
- Llegiu les etiquetes: reviseu les etiquetes dels productes. Els ingredients estan llistats en ordre de quantitat, de més a menys abundant. Opteu per productes amb menys ingredients i que conegueu.
- Visiteu mercats locals, cooperatives, productors locals: els mercats locals solen oferir productes frescos i de temporada, que són més saludables i sovint més econòmics.
- Compareu preus en diferents supermercats: no us limiteu a un sol lloc. Comparar preus us permetrà trobar les millors ofertes. I considereu comprar marques blanques, que solen ser més econòmiques i de bona qualitat.
- Incrementeu el consum de llegums: Els llegums són una excel·lent font de proteïnes, fibra i nutrients essencials. A més, són econòmics i versàtils per incloure en gran varietat de plats.
Un cop hagueu realitzat la compra, recordeu que és important reduir el malbaratament alimentari i utilitzar envasos sostenibles a casa. Per exemple, podeu reutilitzar pots de vidre de conserves per emmagatzemar aliments, congelar aliments per allargar-ne la vida útil i practicar la cuina d’aprofitament per crear nous plats amb les sobres.
D’aquesta manera, no només contribuireu a cuidar el medi ambient, sinó que també optimitzareu els vostres recursos i fomentareu un consum més responsable.
Alba Ribalta Canudas
Dietista-Nutricionista al Servei d’Endocrinologia i Nutrició