Avui us volem parlar de la importància de la identificació segura dels pacients, un aspecte clau per garantir la qualitat i la seguretat de l’atenció sanitària.
Diàriament els professionals de la salut, sanitaris i administratius entre altres, atenen a un gran nombre de persones i aquestes persones es mouen dins dels centres per realitzar proves, intervencions, visites o altres tràmits.
Sabíeu que molts noms poden ser iguals o similars i això pot portar confusió?
Per evitar aquests riscos, és fonamental que els professionals sanitaris us identifiquin correctament en cada contacte que tingueu amb ells, ja sigui a la consulta, a l’habitació, a la farmàcia o al quiròfan. Però també és molt important que vosaltres, com a pacients, col·laboreu activament en la vostra identificació, verbalitzant el vostre nom, cognoms i edat quan us ho preguntin i comprovant que les dades que apareixen a la etiqueta de la vostra polsera identificativa, a la vostra història clínica o a qualsevol altre document siguin correctes.
A l’hospital utilitzem polseres identificatives per garantir la correcta identificació del pacient. Les posem als pacients hospitalitzats, atesos a urgències o en cas de tractaments i cirurgies ambulatòries. A les polseres porten el nom complet del pacient, la seva edat i codi d’identificació personal de la targeta de salut (CIP).
La correcta identificació del pacient és una responsabilitat compartida entre el personal sanitari, el pacient i els seus familiars o acompanyants.
El personal sanitari ha de verificar la identitat del pacient abans de fer qualsevol procediment, per exemple: administrar qualsevol medicament, extreure’n qualsevol mostra o informar-ne qualsevol resultat.
El pacient i els seus familiars o acompanyants han de col·laborar amb el personal sanitari, facilitant-ne les dades d’identificació, confirmant-ne la identitat quan se’ls sol·liciti i alertant sobre qualsevol error o discrepància que detectin.
Així, contribuireu a millorar la seguretat de l’atenció que rebeu i també la dels altres pacients. A més, us sentireu més tranquils, confiats i satisfets amb el servei que us prestem.
Per això, des de la Fundació Althaia de Manresa us animem a participar en aquest procés d’identificació segura, que és responsabilitat de tots.
Teo Baeza Ransanz i Mercè Solà Ferrer
Infermeres de la Unitat de Seguretat del Pacient d’Althaia