La hipertensió arterial (HTA) és una malaltia crònica caracteritzada per un augment persistent de la tensió arterial, generalment sense donar símptomes a la persona afectada, per això s’anomena malaltia silenciosa. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el 46% dels adults hipertensos desconeixen que tenen aquesta dolència.
La gran majoria dels casos correspon a la hipertensió arterial “essencial”, també anomenada primària o idiopàtica, es desconeix el seu origen. Freqüentment es detecten factors hereditaris en pares, germans, etc. i factors externs com ara l’alimentació inadequada, obesitat, vida sedentària, tabac, alcohol, estrès, etc. Tots ells provoquen una rigidesa avançada en les artèries.
Altres casos són les que es coneixen com hipertensió arterial secundària i és degut a problemes endocrins, malalties renals, síndromes d’apnees del son o hipertensions associades a malalties dels sistema nerviós central.
Quines conseqüències comporta tenir la tensió alta?
La HTA és un dels principals factors de risc cardiovascular. Amb el temps pot produir problemes cardíacs, cerebrals o renals sense ser conscients de patir-ho, per això, és tan important la detecció precoç per poder prevenir les complicacions més greus.
Què passa si en la primera mesura de tensió arterial, aquesta surt elevada?
Una sola mesura no és diagnòstic de HTA. Es recomana anar a la consulta mèdica, on us realitzaran una entrevista clínica i us preguntaran pels factors de risc cardiovasculars, antecedents familiars de malalties cardiovasculars, l’alimentació, l’activitat física i si teniu altres patologies com diabetis, malaltia renal i quina medicació preneu.
Us realitzaran una monitorització de la tensió: heu d’estar assegut, amb el braç recolzat sobre la taula a l’altura del cor i sense creuar les cames. Quan han passat uns minuts de repòs, es col·loca el maneguet apropiat i ben ajustat i es fa la mesura. S’ha de repetir tres vegades deixant uns minuts entre mesura i mesura i desprès es farà la mitjana.
A més a més, també és important fer autocontrols domiciliaris per confirmar el diagnòstic i descartar la “síndrome de la bata blanca”.
S’ha de tenir en compte que el tensiòmetre electrònic ha de ser una marca certificada i que estigui ben calibrat.
Què signifiquen els valors que dona el tensiòmetre?
Es donen dos valors: el primer és la tensió sistòlica i correspon al moment en que el cor es contrau, mentre que el segon és quan el cor es relaxa entre batecs i ens informa de la pressió que es produeix en els vasos sanguinis.
Quins són els valors de referència de la tensió arterial?
La Societat Europea d’Hipertensió / Societat Europea de Cardiologia divideix la hipertensió en les següents categories:
- ÒPTIM: pressions sistòliques menors de 120mmHg i diastòliques menors de 80mmHg.
- NORMAL: pressions sistòliques entre 120-129mmHg i/o entre 80/84mmHg.
- NORMAL ALTA: pressions sistòliques entre 130-139mmHg i/o diastòliques entre 85/89mmHg.
- HIPERTENSIÓ GRAU 1: pressions sistòliques 140-159mmHg i/o diastòliques 90-99mmHg.
- HIPERTENSIÓ GRAU 2: pressions sistòliques 160-179mmHg i/o diastòliques 100-109mmHG.
- HIPERTENSIÓ GRAU 3: pressió sistòlica més gran o igual a 180mmHg i/o diastòlica més gran o igual a 110mmHg.
Què es pot fer per disminuir la tensió arterial?
- Fer una dieta baixa en sal (disminuir els embotits, conserves, patates de bossa, sopes en pols, …) Es poden potenciar els sabors amb espècies, com per exemple el pebre, llorer, clau, etc
- Consumir més fruita i verdura i prioritzar els cereals integrals. Disminuir el consum d’aliments processats i de greixos saturats
- Evitar el tabac i limitar o eliminar el consum d’alcohol
- Practicar exercici físic amb regularitat
- Perdre l’excés de pes
- Dormir mínim de 7 hores diàries
- Intentar controlar l’estrès mitjançant tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració profunda
- Realitzar les revisions mèdiques regulars
En conclusió, mesurar la tensió arterial és un acció ràpida, no invasiva, i el resultat el podem tenir en el propi domicili. En cas d’observar possibles anomalies podeu fer prevenció, i en un futur evitar malalties i garantir una bona qualitat de vida.
Imma Mosella
Infermera unitat de diàlisi d’Althaia