Tornem a parlar de lactància materna.
“No tinc llet” o “vaig haver de deixar el pit perquè no tenia llet” és una de les frases més freqüents que sentim sobre la lactància materna.
La manca de llet es denomina hipogalàctia, i en la majoria dels casos no és real. El més probable és que ni tan sols hi hagi un problema, però com que amb la lactància materna no podem saber quant ingereix el nostre nadó, ens venen els dubtes. Si el nadó guanya pes correctament (això ho valora el pediatre o la infermera de pediatria) és que tot va bé.
Com es regula la lactància materna? La teta funciona amb la llei de l’oferta i la demanda, com més demana el nadó més en fabrica. Per això quan el nadó passa per períodes de més creixement demana amb més freqüència. Si tenim horaris rígids (el típic 10 minuts a cada pit cada 3 hores) no estem deixant que el nadó reguli la producció i això, en alguns casos, pot disminuir-la. Per això és tan important que la lactància sigui A DEMANDA.
Els tres primers mesos se sol fabricar més del que el nadó necessita, per això quan li dones el pit pots notar com comença a sortir llet de l’altre, o si fa unes hores que el nadó no demana, els pits s’inflen i degoten.
Al voltant dels 3 mesos això es regula, ja no s’inflen tant els pits i la regulació s’ha anat perfeccionant. A més, als 3 mesos el nadó ja es distreu més quan fa les preses, solen estar menys estona per cada presa. Tot això junt pot fer pensar a les mares que no tenen llet, però si el nadó guanya pes no cal preocupar-se. Si en aquest moment pensem que no tenim llet i oferim un biberó de llet de fórmula estem trencant aquest circuit de succió-producció que, si es perllonga en el temps, farà que fabriquem menys llet.
Per això, si cada cop que el nostre bebè demana, li oferim el pit i va guanyant correctament de pes, és que tot va bé.
Sí que hi ha algunes condicions que fan tenir menor producció de llet com són algunes causes hormonals com ara l’hipotiroïdisme o la presa d’alguns medicaments com els anticonceptius hormonals, encara que en aquest últim cas sol ser transitori, si el nadó continua succionant, aviat es torna a regular la quantitat .
Finalment, ens agradaria afegir que de moment no s’ha demostrat científicament que hi hagi cap aliment que ingereixi la mare que faci tenir més o menys llet.